Înmatricularea vehiculelor se va putea face online

Începând cu acest an, înmatricularea vehiculelor va fi posibilă online, la doar câteva click-uri distanță, prin intermediul unei platforme gestionate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, a anunțat MAI într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, odată ce platforma va deveni operațională, timpul petrecut la ghișeele special amenajate va fi redus la minimum. De asemenea, costurile de deplasare către sediile serviciilor de înmatriculări vor fi eliminate. Cu excepția ridicării numerelor de înmatriculare, care va rămâne o necesitate fizică, toate celelalte aspecte ale procesului de înmatriculare vor putea fi realizate online.

În urma intrării în vigoare a OUG nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a fost autorizată să dezvolte și să administreze o platformă informatică prin intermediul căreia cetățenii vor putea solicita integral online transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau radierea unui vehicul.

Această schimbare reprezintă un angajament ferm către modernizarea și îmbunătățirea serviciilor publice oferite cetățenilor de către structurile Ministerului Afacerilor Interne.

În prezent, specialiștii Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări dezvoltă platforma online prin colaborarea cu alte instituții relevante, pentru a asigura un proces de înmatriculare eficient, simplu și fără probleme, a mai precizat sursa citată.

Prelungirea Ghencea trafic masini Bucuresti
Maşini în trafic / SURSA FOTO: Dreamstime

Procesul de înmatriculare va deveni mai simplu și mai clar

Pe lângă avantajele oferite de posibilitatea efectuării online a operațiunilor din sfera înmatriculării vehiculelor, solicitantul nu va mai fi obligat să se adreseze organului fiscal pentru declararea vehiculului. Totodată, numărul de documente necesare va fi redus semnificativ.

Platforma va oferi claritate și transparență în procesul de înmatriculare. Informațiile vor fi accesibile rapid și ușor pentru toți utilizatorii, indiferent de dispozitivul pe care îl utilizează.

Acești pași către digitalizare reflectă angajamentul continuu al MAI de a oferi cetățenilor acces la servicii publice online, într-o formă simplificată și ușor de accesat.

Potrivit instituției, mai multe informații puteți găsi aici.

Se schimbă procesul de înmatriculare

Amintim că recent, Camera Deputaților a votat adoptarea unui proiect de lege privind aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice referitoare la înmatricularea vehiculelor în România.

Propunerea legislativă are ca obiectiv instituirea cadrului legal necesar pentru dezvoltarea, implementarea și administrarea unei aplicații care să permită cetățenilor:

  • să înmatriculeze un vehicul
  • să transcrie dreptul de proprietate
  • să radieze un vehicul fără a fi necesară prezența fizică la sediul serviciilor de înmatriculare

Mai multe puteți citi aici.