Se schimbă procesul de înmatriculare

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege referitor la aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea furnizării de servicii publice electronice legate de înmatricularea vehiculelor în România.

Propunerea legislativă vizează instituirea cadrului legal pentru dezvoltarea, punerea în funcțiune și gestionarea unei aplicații care să permită cetățenilor:

  • să înmatriculeze un vehicul
  • să transcrie dreptul de proprietate
  • să radieze un vehicul fără a fi necesară prezența fizică la sediul serviciilor de înmatriculare

Legea a fost trimisă către Klaus Iohannis pentru promulgare.

Gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aplicația va permite cetățenilor să introducă un set minim de informații necesare pentru identificarea vehiculului și, după caz, pentru eventualele înscrisuri în format electronic asociate operațiunilor de înmatriculare.

Aceste operațiuni includ:

  • transcrierea transferului dreptului de proprietate asupra unui vehicul
  • eliberarea unui nou certificat de înmatriculare
  • radierea din circulație
  • completarea declarațiilor fiscale sau radierea din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

La data de 21 iunie 2023, Senatul a adoptat proiectul în calitate de primă cameră sesizată, iar votul Camerei Deputaților este decisiv. Prin urmare, legea a fost trimisă pentru promulgare.

masini pe motorina si benzina
SURSA FOTO: Dreamstime

Înmatricularea online, un pas spre normalitate

Anul trecut MAI spunea că înmatricularea online este un pas spre normalitate. Astfel, oamenii vor fi scutiți de numeroase drumuri la instituții.

”Este un nou pas spre normalitate, normalitate confirmată și de succesul de care se bucură în rândul cetățenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în mandatul meu: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sancțiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea pașaportului, obținerea avizelor pentru construcții și amenajarea teritoriului în format on-line”, spunea Lucian Bode.

În cursul anului 2022, au fost emise 1.455.388 de certificate de înmatriculare (excluzând duplicatelor pentru certificatele deteriorate, pierdute sau furate). De asemenea, s-au înregistrat 167.847 de operațiuni de radiere.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, spunea că acesta este încă un pas pentru România pe drumul digitalizării. El a mai spus că un stat digitalizat este un stat mai prietenos cu cetățeanul.

Potrivit lui, digitalizarea înseamnă dezvoltare și creșterea calității vieții pentru toți românii.