Țigările electronice, interzise minorilor. Ce prevede noua lege

O lege nouă pentru țigările electronice. Marţi, plenul Camerei Deputaţilor a votat în favoarea unui proiect de lege privind modificarea și completarea unor reglementări referitoare la produsele din tutun.

Camera Deputaţilor era camera decizională, astfel că legea merge acum la promulgare la preşedintele Iohannis.

Printre prevederile adoptate se numără interdicția vânzării către minori a ţigărilor electronice. În plus, au fost acceptate mai multe amendamente care fuseseră anterior respinse.

Scopul proiectului de lege este să aducă modificări și completări Legii nr. 201/2016 și Legii nr. 349/2002.

Propunerea legislativă urmărește să limiteze expunerea copiilor și tinerilor la produsele de tutun prin extinderea interdicției de comercializare prin automate.

Noile prevederi include interzicerea vânzării lor către persoanele sub 18 ani a ţigărilor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și a dispozitivelor electronice destinate încălzirii tutunului.

În plus, proiectul de lege impune instituțiilor de învățământ să includă în regulamentele lor măsuri coercitive destinate elevilor care încalcă regulile referitoare la achiziționarea, deținerea și utilizarea produselor din tutun, a ţigărilor electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta școlilor.

Printr-un alt amendament, se propune interzicerea comercializării pe piață a pliculețelor cu nicotină pentru uz oral care nu sunt conforme cu prevederile legale. Conform acestor modificări, nivelul maxim de nicotină admis în fiecare pliculeț nu poate depăși 20 mg.

Potrivit un alt amendament adoptat luni, fumatul este interzis pentru elevii din toate unitățile de învățământ, precum și utilizarea următoarelor categorii de produse:

1. Ţigări electronice
2. Flacoane de reumplere pentru ţigări electronice
3. Dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului
4. Produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
5. Pliculeţe cu nicotină pentru uz oral

Vânzătorii vor putea solicita documentul de identitate clienților

Printr-un alt amendament adoptat luni, s-a stabilit că vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate în vederea verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse.

Conform proiectului, se propun sancțiuni cuantificate până la suma de 100.000 lei, în funcție de gravitatea faptei comise.

Persoanele autorizate de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, precum și reprezentanții poliției locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne, sunt însărcinate cu constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor în conformitate cu prevederile proiectului de lege.

fumat fum tutun tigari electronice
Țigări Electronice / SURSA FOTO: Dreamstime

British American Tobacco felicită decizia Senatului

Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est în cadrul British American Tobacco), a oferit o primă reacție.

„Prin decizia de astăzi a Parlamentului, România este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care interzice comercializarea către minori a tuturor produselor cu nicotină, dar și a țigaretelor electronice fără nicotină.

Este meritul tuturor membrilor Parlamentului, care au înțeles ceea ce am susținut și noi întotdeauna: produsele cu nicotină sunt destinate exclusiv adulților și nicio persoană sub 18 ani nu ar trebui să aibă acces la acestea.

În plus, eliminarea posibilității comercializării acestor produse prin automate sau prin easybox-uri, unde nu poate fi verificată în niciun fel vârsta cumpărătorului, reprezintă un semn de normalitate și responsabilitate.

Noi vom continua desfășurarea de programe de informare cu privire la prevederile legale și ne dorim ca toți partenerii noștri comerciali să conștientizeze necesitatea de a ne asigura împreună că aceste produse nu ajung la minori.

Un impact real al modificărilor legislative adoptate astăzi este condiționat de implicarea autorităților competente să aplice sancțiunile impuse.”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT (British American Tobacco).

România, deschizător de drumuri pe plan european în materie de interzicerea vânzării acestor produse către minori

România se numără printre primele țări din Uniunea Europeană care implementează o interdicție asupra vânzării către minori a tuturor formelor de produse conținând tutun și nicotină, inclusiv a țigaretelor electronice fără nicotină.

În ultimii ani, British American Tobacco (BAT) a desfășurat în mod constant programe de informare destinate comercianților și consumatorilor din România. Aceste programe au avut scopul de a educa participanții în privința reglementărilor legale și de a evidenția motivele fundamentale pentru care este crucial ca minorii să nu aibă acces la produsele cu tutun și nicotină.

Începând cu anul 2019, British American Tobacco (BAT) a colaborat îndeaproape cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în cadrul unei inițiative comune. Acest parteneriat a inclus stabilirea unui număr telefonic dedicat, pus la dispoziția publicului pentru raportarea încălcărilor legii referitoare la interdicția vânzării produselor cu tutun și nicotină către minori.

În cadrul campaniilor sale, British American Tobacco (BAT) a implementat afișarea mesajelor de conștientizare privind politica de toleranță zero față de vânzarea produselor cu tutun și nicotină către minori în aproximativ 32.000 de magazine partenere din România.

British American Tobacco (BAT) este liderul de piață în industria tutunului din România, deținând o cotă de piață de peste 50%. Compania este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României, având o contribuție totală de 10,5 miliarde lei (echivalentul a 2,1 miliarde euro) în accize și taxe în 2022.