Decizia se bazează pe o hotărâre a Ministerului Sănătăţii, publicată joi în Monitorul Oficial al țării. Prin aceasta, Guvernul Venezuelei „interzice fabricarea, depozitarea, distribuţia, circulaţia, comercializarea, importul, exportul, utilizarea, consumul, publicitatea” ţigărilor „electronice”.

Interdicția prevede și că „Orice persoană” ca nu o respectă „va fi supusă” unor sancţiuni ce urmează să fie stabilite de minister.

Venezuela a interzis deja din iunie 2023 vânzarea de ţigări electronice către minori

Preşedintele țării, Nicolas Maduro, a cerut ulterior autorităţilor sanitare să „evalueze” interzicerea totală a acestor dispozitive: „Au devenit la modă. Mulţi tineri au crezut povestea că ar putea fuma şi că acest lucru nu afecta sănătatea”, a declarat președintele la acea vreme.

Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)

OMS a avertizat că ţigările electronice „sunt dăunătoare sănătăţii şi nu sunt sigure”, adăugând totodată că „este prea devreme pentru a oferi un răspuns clar cu privire la efectele pe termen lung ale utilizării sau expunerii la aceste produse”.

Ministerul venezuelean al Sănătăţii anunță că „cercetările şi studiile clinice” au concluzionat că ţigările electronice „conţin substanţe potenţial toxice care provoacă dependenţă şi, prin urmare, sunt dăunătoare”.

Venezuela nu este singura țară din America Latină care a luat această decizie

Mexic a votat în mai 2022, o aplicare mai strictă a regulilor anti-fumat: „Ele (ţigările electronice) se vindeau foarte bine. Mai mult decât ţigările (tradiţionale). Vânzările de ţigări (tradiţionale) au scăzut foarte mult”, a declarat pentru AFP, după aflarea acestei veşti, despre această decizie, vânzătoarea Luz Marina Flores, care deține un chioşc într-un centru comercial din Caracas.

Flores a precizat că aşteaptă ca „furnizorul ei să vină să-şi ia înapoi marfa”.

În ceea ce privește vânzarea de ţigări „tradiţionale”, cu o toxicitate ce a fost dovedită de mulţi ani, aceasta nu este supusă niciunei restricţii în Venezuela. Însă publicitatea pentru acest tip de produse este restricționată.

Conform Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației. Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice.

Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania, a declarat în iunie 2023 următoarele cu privire la acest trend: „Cercetările arată că, atunci când fumătorii au acces la produsele alternative și primesc informații corecte despre acestea, mulți dintre ei aleg să facă o schimbare. În țări precum Japonia, peste o treime dintre fumătorii adulți au adoptat deja tutunul încălzit. Potrivit celui mai recent raport al Institutului Japonez al Tutunului, consumul de țigări a scăzut cu 44% în 5 ani de la introducerea produselor din tutun încălzit, cea mai mare scădere înregistrată vreodată în această țară. Acest lucru se reflectă și în exporturile în creștere ale României către Japonia, în ceea ce privește tutunul încălzit. Există, însă, și cazuri precum Mexic, țară care a interzis de curând importurile de țigări electronice și tutunul încălzit, o decizie în urma căreia vor avea de suferit în primul rând fumătorii mexicani, care vor fi privați de accesul la produse fără fum, fundamentate științific. România va continua să exporte produse din tutun încălzit către acele state care înțeleg să le ofere fumătorilor adulți o alternativă mai puțin nocivă la continuarea fumatului”.