Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, a luat pe toată lumea prin surprindere luni, 3 iulie, atunci când şi-a anunţat demisia din funcţie.

Eduard Hellvig s-a retras din fruntea Serviciului Român de Informaţii

El consideră că şi-a îndeplinit obiectivele în fruntea instituţie şi spune că „pietrificarea în funcţie” nu este deloc o politică bună.

„Este o cutumă greşită la noi, ca cei care deţin funcţii de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forţaţi. Majoritatea celor care deţin puterea nu renunţă la ea când îşi îndeplinesc obiectivele, din diverse motive.

Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp.

Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcţiei cu persoana care o deţine.

Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut”, a declarat Eduard Hellvig în cadrul unei conferinţe de presă.

SRI va fi condus în mod interimar de generalul Răzvan Ionescu

Cine îi va lua acum locul şefului SRI, este întrebarea de pe buzele tuturor. Legea de organizare a Serviciului Român de Informaţii este foarte clară atunci când vine vorba despre acest aspect.

„Directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi.

Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii”, precizează această lege.

Aşadar, prim-adjunctul directorului SRI va conduce Serviciul până când un nou director va fi numit oficial în funcţie. La acest moment, prim-adjunctul directorului SRI este gen. Răzvan Ionescu.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în munca operativă a SRI, gen. Răzvan Ionescu (47 de ani) este absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București.

Generalul urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, precum şi cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

Înainte de a deveni prim-adjunct al directorului SRI, gen. Răzvan Ionescu a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere.