Acesta își va prelua atribuțiile începând cu data de 24 martie 2017, informează un comunicat al SRI.

Răzvan Ionescu are 45 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București.

A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a activat, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de căpitan și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general de brigadă în primăvara anului 2016 și anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere, se arată în documentul citat.

Directorul SRI este Eduard Hellvig.

Florian Coldea, predecesorul lui Răzvan Ionescu, a fost suspendat din funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (SRI) în luna ianuarie 2017.

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale", informa SRI la acea dată.

Coldea a apărut în înregistrările lui Sebastian Ghiță, fost membru al Comisiei de control al SRI, care a fugit din țară în decembrie 2016.