Inițiativa celor Trei Mări a format un nou parteneriat! Va ajuta statele care aspiră să devină membre ale UE

La cel de-al șaptelea Summit al Inițiativei celor Trei Mări a fost decis formarea unui nou tip de parteneriat, spune președintele Poloniei, Andrzej Duda, care adaugă că noul format este participant pentru Ucraina, în timp ce alte state care doresc să devină membre ale Uniunii Europene nu sunt nici ele excluse.

”Avem parteneri Germania, SUA, Comisia Europeană care patronează activităţile noastre în cadrul UE şi ca state care creează această comunitate a Europei Centrale, dar şi Marea Britanie colaborează cu noi în cadrul unui parteneriat şi Japonia.

Am discutat şi despre Ucraina şi suntem profund convinşi că acest statut de stat candidat la UE va fi acordat Ucrainei în curând. Ne-am decis să creem un nou parteneriat cu Iniţiativa celor Trei Mări să avem şi parteneriat participant, un nou tip de parteneriat care nu e rezervat doar Ucrainei.

L-am acordat astăzi Ucrainei şi asta se reflectă în Declaraţia noastră finală, dar considerăm că acest parteneriat participant poate fi acordat şi statelor care aspiră la o candidatură la UE, dacă vor dori să participe la Iniţiativa Celor Trei Mări”, spune președintele Poloniei, în cadrul conferinței de presă comună pe care a avut-o alături de omologii săi din România și Letonia.

Slovenia deja a apelat la Inițiativa Celor Trei Mări

Președintele Poloniei a mai spus că omologul său din Slovenia ”a apelat la noi (…) a dorit să sprijin dorinţele Bosniei şi Herţegovinei care doreşte să obţină statut de candidat la UE”

Pe acest fond, Andrej Duda a precizat că dacă aceste două state doresc să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană, atunci Inițiativa Celor Trei Mări va lua acest lucru în considerare.

”Dacă Bosnia şi Herţegovina îşi vor dori să colaboreze cu Iniţiativa Celor Trei Mări şi acest lucru va fi luat în calcul de către noi”, a mai spus Andrej Duda.

Letonia este de părere că UE și SUA trebuie să sprijine statutul de candidat la blocul comunitar al Ucrainei

La rândul său, președintele Letoniei, Egils Levits, a declarat că Uniunea Europeană, dar și Statele Unite ale Americii (SUA), ar trebui să sprijine Ucraina în demersul ei de a deveni un stat membru al blocului comunitar.

”Am decis azi să invităm Ucraina să participe la toate proiectele implementate în cadrul Iniţiativei Celor Trei Mări. Credem că Ucraina ar trebui să primească statutul de stat candidat de către UE şi am decis să ne implicăm mai profund în cadrul iniţiativei Celor Trei Mări şi cu sprijinul SUA. Am apreciat că SUA va oferi fonduri semnificative pentru fondul Iniţiativei Celor Trei Mări şi vor fi de asemenea discutate aceste posibilităţi. Ne bucură implicarea SUA în această platformă şi dorinţa de a strânge legăturile transatlantice în beneficiul UE. De asemenea, Japonia şi Marea Britanie sunt interesate de această platformă şi au participat, de la distanţă, la Summitul nostru de astăzi”, spune Egils Levits.