Reducerea dobânzii de politică monetară de către BNR, la 8,5%, nu va determina o depreciere puternică a leului pe termen scurt, însă noi reduceri ale ratei, asociate cu măsuri adiţionale pentru îmbunătăţirea lichidităţii, ar putea duce cursul la 4,7 lei/euro până la finele anului, potrivit ING.

„Pe termen scurt, nu ne aşteptăm la o depreciere puternică a leului după scăderea dobânzii, dar, dacă pe parcursul anului 2009, reducerile ratei vor fi însoţite de măsuri adiţionale pentru a îmbunătăţi condiţiile de lichiditate de pe piaţa interbancară ar trebui să vedem leul depreciindu-se în linie cu prognoza noastră, respectiv un vârf de 4,7 lei/euro la finele anului şi de 4,5 lei/euro în 2010”, se arată într-un raport ING.

Analiştii băncii se aşteaptă ca BNR să reducă rata dobânzii de politică monetară cu încă 0,5 puncte procentuale în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie şi cred că sunt şanse destul de mici ca această rată să coboare sub 8% în acest an, deoarece există riscuri inflaţioniste mari atât în 2009, cât şi în primul semestru din 2010.

Rata sub 8%, puţin probabilă

„Doar reduceri bruşte ale inflaţiei şi un leu mai puternic, care nu sunt aşteptate pentru moment, ar putea duce rata la sub 8%. La şedinţa BNR din septembrie, ne aşteptăm, de asemenea, la o tăiere a rezervelor minime obligatorii la lei cu 2-3 puncte procentuale, de la nivelul actual de 15%”, se mai arată în raport.

Analiştii concluzionează că, deşi cele mai recente decizii ale BNR ajută la revenirea economiei în următoarele trimestre, ele cresc totodată şi vulnerabilitatea leului, având în vedere şi riscurile de pe partea fiscală.

Banca Naţională a României a redus marţi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an, şi a coborât ratele rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă sub 2 ani.

SURSA: ING