Grupul financiar olandez ING a avut un profit net de 1,09 miliarde euro în trimestrul al doilea, în scădere comparativ cu cel din primele trei luni ale anului, dar în creştere puternică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apropiat de cele mai optimiste estimări ale analiştilor.

Rezultatele ING au fost susţinute de performanţele bune pe retail banking, care au compensat pentru pierderile diviziei de asigurări din Statele Unite, transmite Reuters.

Grupul olandez este în procesul de a separa operaţiunile de asigurări, care urmează să fie vândute, după cum a dispus Comisia Europeană atunci când a aprobat condiţionat pachetul de ajutor de stat primit în 2008 de ING.

Costurile separării au fost estimate la 110-150 milioane euro, din care 30 de milioane euro au fost înregistrate în prima jumătate a acestui an.

Profitul din trimestrul al doilea a fost de 1,09 miliarde euro, de la 1,33 miliarde euro în primele trei luni, respectiv 71 milioane euro în perioada aprilie-iunie din 2009.

Estimarea medie a analiştilor contactaţi de Reuters plasa profitul la 709 milioane euro, cifrele înaintate de specialişti variind între 433 milioane euro şi 1,147 miliarde euro.

Profitul înainte de taxe al operaţiunilor bancare a fost de 1,61 miliarde euro, cu mult peste estimări, datorită solidităţii afacerilor pe retail banking, care au compensat pentru performanţele slabe înregistrate pe investment banking.

ING a constituit în trimestrul al doilea provizioane de 465 milioane euro, în scădere uşoară faţă de volumul din primele trei luni.

ING este cel mai mare grup financiar olandez, cu active de 1.273 miliarde euro la jumătatea acestui an.

ING Bank România a încheiat anul trecut cu venituri de 695 milioane lei, în urcare cu 30%, şi un profit net de 84 milioane lei, cu 20% mai ridicat faţă de cel din 2008. Valoarea totală a activelor era de 11,06 miliarde lei la finele lui 2009.

SURSA: Mediafax