Miercuri la prânz, acţiunile ING au crescut cu 3% la bursă, după ce publicaţia ‘New York Post’ a anunţat că grupul olandez de servicii financiare a început procesul de vânzare al diviziei ale online din SUA, o tranzacţie evaluată la 10 miliarde de dolari.

Ziarul american susţine că unele instituţii strategice şi-au arătat interesul pentru achiziţionarea ING Direct USA, inclusiv compania americană CIT Group.

ING a fost forţată să separe activităţile bancare de cele de asigurări şi a acceptat să renunţe la ING Direct USA până în 2013, pentru a primi aprobarea Comisiei Europene în cazul ajutorului de stat primit de la statul olandez în timpul crizei financiare.

‘Suntem pregătiţi pentru vânzarea activelor (ale ING Direct USA) pentru a îndeplini acordul cu UE’, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei olandeze, Raymond Vermeulen. Acesta nu a făcut comentarii în legătură cu valoarea tranzacţiei, posibilii cumpărători sau numirea unor consilieri pentru vânzare.

Luni, ING Groep NV, prezentă şi pe piaţa din România, a anunţat că în următoarele două luni va rambursa anticipat două miliarde de euro din ajutorul de stat, urmând ca până în luna mai 2012 să ramburseze în totalitate ajutoarele oferite de statul olandez în perioada crizei financiare din 2008.

Până acum, ING a rambursat cinci dintre cele 10 miliarde de euro oferite de statul olandez. Grupul a precizat că la data de 13 mai anul curent va rambursa anticipat alte două miliarde de euro. Rambursarea anticipată presupune însă o penalitate de 50%, ceea ce înseamnă că suma totală ce va fi rambursată în luna mai a acestui an va fi de trei miliarde de euro. ING a precizat că după această rambursare va rămâne cu un raport de capital Tier 1 de cel puţin 8,5%.

ING speră să poată rambursa restul de trei miliarde de euro din ajutoarele de stat până în luna mai a anului viitor.

În timpul crizei financiare globale din 2008, guvernul olandez a oferit ajutoare în valoare de 40 de miliarde de euro pentru companiile de servicii financiare, fiind obligat să naţionalizeze ABN AMRO şi să ofere injecţii de capital pentru ING, Aegon şi SNS Reaal. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul olandez de Finanţe a anunţat că băncile şi companiile de asigurări vor putea să ramburseze anticipat ajutoarele de stat. În ultimele săptămâni, atât ING cât şi Aegon au anunţat că au de gând să ramburseze anticipat o parte importantă din ajutoarele de stat.

ING Bank activează din 1994 pe piaţa românească şi deţine o reţea de 220 unităţi bancare. ING Bank România face parte din ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, care are peste 60 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din 50 de ţări.
SURSA: Agerpres