UBS va demara în luna iunie un program de concedieri în cinci etape, în cadrul unei ample restructurări anunțate după preluarea Credit Suisse. Informația a fost furnizată de publicația SonntagsZeitung.

Gigantul bancar din Elveția a refuzat să ofere comentarii în acest sens.

UBS vrea să reducă costurile cu peste 10 miliarde de dolari

În luna august, UBS și-a anunțat intenția de a elimina aproximativ unul din 12 locuri de muncă ale operațiunilor sale elvețiene. Totodată, a dezvăluit că dorește să reducă costurile cu peste 10 miliarde de dolari. Aceste măsuri vin în contextul includerii în grup a băncii Credit Suisse. Instituția a fost salvată de UBS după ce clienții panicați au retras miliarde din conturile acesteia.

Economiile majore vor fi realizate prin reducerea personalului. Analiștii au estimat că este posibilă  desființare a între 30.000 și 35.000 de locuri de muncă la nivel global.

”În total, 50 până la 60% din fostul CS (personalul Credit Suisse) va fi probabil concediat în cele cinci runde”, a relatat SonntagsZeitung, citând o sursă din interiorul sistemului.

Credit Suisse, UBS
SURSA FOTO: Dreamstime

Între 25% și 30% dintre foștii angajați ai Credit Suisse vor fi disponibilizați în iunie

În prima etapă, în luna iunie, se anticipează că între 25% și 30% dintre foștii angajați ai Credit Suisse vor fi disponibilizați. Apoi, urmează următoarele runde de concedieri care vor avea loc în august, septembrie, octombrie și noiembrie, conform informațiilor furnizate de ziar. Acesta estimează economiile planificate la 12 miliarde de franci elvețieni (echivalentul a 13,2 miliarde de dolari).

La data de 12 iunie 2023, UBS a confirmat finalizarea preluării de urgență a rivalului său, Credit Suisse. Tranzacția a condus la crearea unui gigant bancar elvețian, cu o prezență semnificativă în domeniul administrării averilor.

Crearea unui gigant bancar elvețian prin preluarea Credit Suisse

Sergio Ermotti, CEO al UBS, și președintele său, Colm Kelleher, au anunțat, atunci, cel mai mare acord din sectorul bancar de la criza financiară din 2008. Ei au subliniat că această tranzacție va aduce provocări. El a spus că vor fi și „multe oportunități” pentru clienți, angajați, acționari și statul elvețian.

După ce a preluat Credit Suisse, UBS a acumulat un efectiv de aproximativ 120.000 de salariați. Banca a deja anunțat, în urmă cu un an, intenția de a reduce costurile cu personalul. Se aveau atunci în vedere cu aproximativ economii de șase miliarde de euro în următorii ani. Trebuie spus că această fuziune a marcat și sfârșitul unei istorii de 167 de ani pentru Credit Suisse.