ING Bank nu încurajează negocieri colective la aplicarea ordonanţei privind creditele angajate de populaţie atât timp cât contractele de împrumut sunt individuale şi menţionează că stă la dispoziţia tuturor clienţilor pentru discuţii individuale.

Aproape 800 de clienţi ai ING Bank s-au organizat într-un grup pe yahoo întrucât spun că formula de calcul propusă de bancă este „o greşeală” şi doresc ca actele adiţionale să respecte OUG 50/2010.

Banca susţine că, dacă un client ar avea posibilitatea să nu fie de acord cu modificările aduse contractului prin actul adiţional, acest fapt ar conduce, în cazul modificărilor privind dobânda, spre exemplu, la menţinerea formulei de calcul prevazută în contractul de credit iniţial, ceea ce este în contradicţie cu prevederile şi scopul OUG 50/2010.

„Simpla notificare a neacceptării modificărilor actului adiţional sau contestarea acestora direct la bancă sau în faţa autorităţilor nu atrage după sine, în mod automat, suspendarea obligaţiilor contractuale, în cazul neîndeplinirii acestora existând chiar riscul încetării contractului. Există, bineinţeles, şi varianta rambursării anticipate a creditului, fără perceperea vreunui comision”, se arată într-un comunicat al ING Bank România.

Banca a arătat că, începând cu 6 septembrie, actul adiţional este disponibil pentru fiecare client, iar eventualele obiecţiuni sau refuz al clientului de a-l semna sau de accepta modificările nu îl exonerează de plata ratelor scadente.

Banca a anunţat că a finalizat informarea clienţilor cu privire la modificarea contractelor de credit potrivit Ordonanţei 50/2010, proces care a fost început din data de 2 iulie.

„Ordonanţa reglementează contractele de credit pentru consumatori şi a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevazută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare”, arată ING Bank.

Banca a menţinut nivelul dobânzii contractuale, care se formează dintr-un singur element variabil (EURIBOR/ROBOR) plus un element fix (prezentat ca suma dintre marja veche plus 2,25/1,25 puncte la euro şi, respectiv lei, reprezentând costul de finanţare).

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declanşat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atât din cauza nemulţumirilor bancherilor şi clienţilor, cât şi a anumitor puncte neclare din legislaţie.

Bancherii susţin că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fără posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de până la 900 de milioane de euro.

Senatul a aprobat, săptămâna trecută, fără niciun amendament, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei.

SURSA: Mediafax