Potrivit studiului, aproximativ 92% dintre spitalele europene au acces la Internet Broadband, iar 80% dintre acestea au implementat fișa electronică a pacientului.
Într-un raport al Comisiei Europene se arată că numai 4% dintre spitalele europene oferă acces online pacientilor la propriile dosare electronice. Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte internetul de bandă largă la punct fix, România este una din pieţele cel mai puţin dezvoltate din UE, cu o rată de penetrare de 13% şi o tendinţă de creştere lentă.
Sistemul de rețete electronice (ePrescription) a fost adoptat în Spania (40%), Estonia (80%) și Suedia (100%) și în Bulgaria, însă cu proiecte de mici dimensiuni.
Datele arată că 71% dintre spitalele europene folosesc sisteme de eRezervare pentru programarea pacienților, 65% au un sistem comun de inregistrare a pacienților și 61% au un sistem de arhivare comună a fișelor pacienților. Doar 39% folosesc sistemul videoconferințelor pentru consultații și 54% au acces WiFi. Cel mai important, doar 30% utilizează rețeta electronică pentru prescrierea de medicamente.
Anul trecut, unul dintre obiectivele UE era implementarea sistemului ePrescription până în anul 2015, care presupune printre altele ca pacienții să beneficieze de acces online la dosarele lor medicale.
În România, gradul de acoperire broadband este limitat, mai ales în zonele rurale, ducand la o utilizare scazuta a internetului in banda larga de catre gospodarii si intreprinderi.
În februarie anul trecut, ministrul Comunicațiilor si Societății Informaționale, Valerian Vreme, anunța că spitalele din Romania vor avea la dispoziție fonduri în valoare de 15 milioane de euro pentru proiecte de informatizare, în cadrul programului e-sănătate central. Suma va acoperi informatizarea pentru 40 de spitale.