BNR menține ratele mari ale dobânzilor pentru a controla inflația

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, susține că nu se va interveni asupra dobânzii de politică monetară. În prezent, aceasta a ajuns la nivelul de 7%.

Totuși, reprezentantul Băncii Naționale a adăugat că această tendință poate fi întâlnită în întreaga lume în această perioadă. Ea este declanșată de nevoia de a controla nivelul inflației.

Cristian Popa a făcut declarații pe acest subiect în cadrul unei postări pe Linkedin. Aici, el a anunțat că, la fel ca în cazul a numeroase alte țări, și economia României încetinește.

„Într-un context macroeconomic încă incert, Banca Naţională a României a hotărât să menţină în octombrie rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Similar altor ţări din regiune, economia României încetineşte. În plus, ne confruntăm cu noi incertitudini şi riscuri generate de măsurile fiscal-bugetare care vor fi aplicate la începutul anului viitor”, anunță Popa.

El spune că un motiv pentru această decizie este incertitudinea majoră a mediului economic, și nu numai.

„Într-un mediu marcat de o amplă incertitudine, cred că este esenţial să nu ne grăbim, este important ca ratele dobânzii să rămână unde sunt pentru mai mult timp (higher for longer), ca aproape peste tot în lume, pentru a nu risca o reaprindere a inflaţiei”, susține Popa.

Reprezentantul BNR atenționează că, în cazul unei intervenții, relaxarea prematură a politicii monetare ar putea declanșa alte femomene periculoase de tipul „episoadelor inflaţioniste”.

„Trebuie să fim convinşi că inflaţia se apropie de ţintă înainte de a opera reduceri de dobânzi. Altfel, relaxarea prematură a politicii monetare ar putea fi periculoasă, după cum voi arăta într-o postare viitoare: cele mai multe episoade inflaţioniste din lume au recidivat deoarece au existat reduceri premature ale dobânzilor”, adaugă el.

Inflația a scăzut la 8,8% în luna septembrie

Cristian Popa a mai adăugat că această scădere se aliniază cu datele anticipate de BNR pentru finalul lui 2023.

Creșterea prețurilor de consum într-o bază lunară a fost de 0,8%, un nivel semnificativ. Principalul factor de îngrijorare a fost categoria serviciilor, care înregistrează o creștere de 12% față de luna septembrie a anului trecut.

Chiar dacă înregistrează o scădere, inflația la mărfurile alimentare (+10,4%) rămâne mai ridicată decât rata inflației IPC, în timp ce creșterea prețurilor a avut o temperare semnificativă în categoria mărfurilor nealimentare (+6,7%).

Cristian Popa mai adaugă și că inflația de bază a încetinit. Cu toate acestea, ea se menține la un nivel important, de 11,4% în ultimele 12 luni.

Cristian Popa indică și că un factor crucial pentru evaluarea inflației de bază, în special pentru servicii, este starea pieței muncii. Ea se menține destul de tensionată.

Deși costurile salariale au crescut în medie cu 15%, angajatorii le pot suporta o perioadă de timp. Însă nu pentru totdeauna. Acest lucru face ca ultima parte a luptei împotriva inflației să fie dificilă.