Curs valutar luni, 19 iunie. Banca Națională a României a transmis în urmă cu puțin timp cotațiile valutare pentru luni, 19 iunie. Astfel, toți românii pot afla cât valorează astăzi un euro, un dolar american sau un gram de aur.

Curs valutar luni, 19 iunie

Moneda euro valorează astăzi 4.9596 lei, cu 0.0008 lei mai puțin decât vineri, 16 iunie (4.9604 lei).

Dolarul american a înregistrat un curs de referință de 4.5426 lei, cu 0.0109 lei mai mult decât vineri (4.5317 lei).

Francul elvețian valorează astăzi  5.0678 lei, cu  0.0102 lei mai puțin decât vineri, 16 iunie (5.0780 lei).

Lira Sterlină a înregistrat astăzi un curs de referință de 5.8208 lei, cu 0.0256 lei mai mult decât vineri ( 5.7952 lei).

Cotațiile ROBOR pentru luni, 19 iunie

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a stagnat astăzi la 6,55%.

Indicele ROBOR la 6 luni, în funcție de care se calculează creditele ipotecare, a stagnat la 6,64%

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 6.83% față de 6.84%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 5,98%.

Războiul împotriva inflației încă nu a fost câștigat

Recent, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), a spus că discuţia despre scăderea dobânzii de politică monetară nu este pe masă, deocamdată, fiind prea devreme să se declare că a fost câştigat războiul împotriva inflaţiei. Vestea bună este că, după o perioadă dificilă, sunt semne de normalizare, iar rata inflaţiei va scădea la o singură cifră în curând, spune el.

„Când vine vorba de lupta pe care o ducem împotriva inflaţiei, o voi spune direct: deşi am câştigat bătălii importante, iar alte victorii vor veni cu siguranţă anul acesta, nu pot spune că am câştigat întreg războiul împotriva inflaţiei: războiul va continua şi ar putea fi unul de durată. Nu vom reveni curând la dobânzile mici de acum 2 ani. Sunt schimbări structurale în economia globală care creează presiuni inflaţioniste.

„Astfel, trebuie să continuăm să fim prudenţi, deoarece mediul în care operăm este caracterizat de o incertitudine semnificativă, şi este plin de provocări. Ca şi în sport, trebuie să rămânem cu ochii pe minge: mai este mult de parcurs până să readucem inflaţia la ţinta de 2,5% şi nu numai că drumul este lung şi dificil, dar poate fi şi denivelat. Ca şi în călătorii, ultima parte poate fi cea mai dificilă, poate sună contraintuitiv, dar efortul de a aduce inflaţia de la 5% la 2,5% poate fi mai mare decât cel de a o aduce de la 15% la 5%”, a explicat recent Cristian Popa.