Este foarte posibil să cheltuiți mai mult decât trebuie din cauza metodei de plată pe care o alegeți, avertizează experții.

Potrivit site-ului Gulf News, un număr tot mai mare de cercetări academice arată că persoanele care plătesc cu un card de credit se concentrează pe beneficiile unei achiziții, în timp ce persoanele care aleg să plătească cu numerar se uită mai întâî la costul acesteia.

Iată cum procesul de gândire din spatele celor două modalități de a plăti și modul în care mentalitatea consumatorilor ne pot face să cheltuim aiurea.

Vă concentrați pe beneficii sau pe costul unei achiziții?

Când vine vorba de carduri de credit, în domeniul economiei comportamentale există o teorie conform căreia oamenii care folosesc plastic (carduri bancare) sunt, în mod inconștient, dispuși să cheltuiască mai mult decât cei care plătesc cu numerar.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de „prima cardului de credit”.

Când apare fenomenul numit „prima cardului de credit”

„Fenomenul „prima cardului de credit” apare ca urmare a unei dureri emoționale asociate cu cheltuirea banilor, situație care limitează cheltuielile, spre deosebire de achizițiile făcute inconștient, atunci când se plătește cu cardul de plastic”, a explicat Matthew Griffin, economist comportamental din Marea Britanie.

„Este o lecție care se aplică chiar și oamenilor prudenți din punct de vedere financiar: doar pentru că plătiți soldurile cardului în fiecare lună pentru a evita taxele financiare, nu înseamnă că aceste carduri nu vă fac rău. Este posibil să cheltuiți în exces, pur și simplu din cauza metodei de plată pe care o alegeți”, susține acesta.

Legătură clară între utilizarea cardului și cheltuieli în exces

Mai multe studii asupra cheltuielilor consumatorilor, efectuate de universități de renume mondial, cum ar fi Massachusetts Institute of Technology din SUA, Harvard și Universitatea Oxford din Marea Britanie, au arătat că există o legătură clară între utilizarea cardului de credit și creșterea cheltuielilor.

Unul dintre cele mai faimoase studii a fost făcut de experții MIT. Profesorii Drazen Pralec și Duncan Simester au organizat o licitație pentru bilete la evenimente sportive, participanții fiind puși să aleagă fie numerar, fie un card de credit pentru a licita. Studiul a arătat că cei care au folosit cardul de credit au fost dispuși să plătească de două ori mai mult decât cei care au utilizat numerar.

Alte sondaje privind cheltuielile care analizează obiceiurile de a cumpăra au constatat diferențe mai mari între plățile în numerar și cele fără numerar, valoarea medie a tranzacțiilor în numerar variind între 20 și 30 de dolari, în timp ce valoarea tranzacției fără numerar a fost între 110 dolari și 120 dolari.

De ce cheltuiesc oamenii mai mult cu cardurile de credit

Aceste studii indică un alt motiv pentru care oamenii cheltuiesc mai mult cu cardurile de credit: intenția de a plăti în unul dintre cele două moduri poate determina dacă se concentrează pe beneficiile unui produs sau pe costul acestuia, până la punctul în care ar putea alege produse diferite atunci când știu că vor plăti cu cardul.

„Când suntem expuși la produse noi și ne gândim că plătim cu cardul, avem tendința de a ne concentra asupra lucrurilor bune legate de acel produs – de la cum arată până la caracteristicile sale, net superioare altor produse”, a adăugat Griffin. Acest lucru poate duce la cheltuiri în exces, în care nu va trebui să ne confruntăm cu consecințe financiare decât mai târziu, adaugă el.

Cheltuiți în exces folosind cardul de credit?

Griffin a mai adăugat că, având în vedere această provocare, este esențial să știm când trebuie să încetăm să mai folosim cardul de credit. Când unii locuitori din Emiratele Arabe Unite au fost întrebați dacă au observat că cheltuielile lor cresc atunci când își folosesc cardurile de credit, spre deosebire de numerar, răspunsuri lor au variat.

Inginerul Jeremy Davies a spus că tinde să exagereze mult la cumpărături când achită cu cardul de credit, așa că a ales să cumpere mai mult cu numerar.

Brokerul imobiliar Jaimy Thekkethu a afirmat că nu a cheltuit mai mult când a plătit cu cardul. 

„Nu îmi folosesc cardul de credit pentru toate tranzacțiile, astfel încât să pot să țin cheltuielile sub control. De asemenea, nu vreau să ratez avantajele pe care mi le oferă cardurile de credit, așa că le folosesc cu prudență și țin numerarul la îndemână pentru achiziții rapide”, a subliniat el