Gazdele celor care nu au înscrisă în buletin adresa la care locuiesc efectiv vor fi obligate să-i însoțească la autorități, pentru a-i lua în spațiu.

Perioada în care se poate face acest lucru a fost micșorată de la 30 la 15 zile

Trebuie însă menționat că perioada în care românii proprietari de apartamente pot face acest lucru s-a micşorat de la 30 de zile la 15 zile.

Potrivit legii, gazda unei persoane care nu a făcut demersurile pentru a-și schimba adresa din actul de identitate cu cea la care locuiește de fapt va trebui, atunci când trec mai mult de 15 zile de când s-a făcut mutarea, să o însoțească la serviciul de evidență a persoanelor, pentru a o lua în spațiu.

Această nouă prevedere apare într-o lege care se va aplica de la data de 10 iunie.

Începând de la această dată, OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi buletinele românilor se va modifica, potrivit Legii 162/2023. Una dintre modificări îi vizează pe cei care găzduiesc una sau mai multe persoane.

Potrivit documentului, „persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n.r.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”.

Nerespectarea acestei obligații este sancționată cu amenzi între 75 și 150 de lei

Gazdele vor fi astfel obligate ca, odată ce au trecut 15 zile de la data la care chiriașul locuiește în casa lor, să-l însoțească la serviciul de evidență a persoanelor, pentru a-și da acordul cu privire la luarea acestuia în spațiu. Excepție fac însă persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

Cei care nu respectă această obligație riscă amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei.

În prezent, OUG 97/2005 prevede că „persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile (…) are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”, scrie avocatnet.ro.