Banii destinați voucherelor pentru alimente au intrat pe card. Suma de 250 de lei a fost adăugată la cardurile care au fost eliberate beneficiarilor în cadrul programului de asistență socială „Sprijin pentru România”.

Nu toți românii au primit acest ajutor. Lista beneficiarilor a fost actualizată pentru a elimina câțiva români eligibili.

Cine a fost tăiat de pe lista beneficiarilor de vouchere

Potrivit OUG 63/9.05.2022, mai multe categorii de români nu vor mai primi voucherele de 250 de lei pentru achiziționarea de alimente și mese calde, deși sunt calificați pentru acest ajutor. Astfel, beneficiarii de ajutor social la domiciliu, public sau privat, precum și persoanele care călătoresc în străinătate sau care sunt condamnate la închisoare nu vor mai fi eligibile pentru aceste cupoane.

Potrivit legii, „sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în actul normativ.

Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin tichete sociale electronice, se stabilește la suma de 6.281.200 lei pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2023, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu cerințele de eligibilitate și cu normele comunitare și naționale aplicabile priorităților operaționale.

2,4 milioane de persoane din România beneficiază de vouchere alimentare

În prezent, 2,4 milioane de persoane din România beneficiază de vouchere alimentare. Acestea fac parte din grupuri sociale aflate în situație de risc. De aceea, beneficiază de asistență financiară pensionarii ale căror venituri din sistemul public de pensii sunt mai mici sau egale cu 1.700 de lei.

În plus, cei care au un grad de handicap grav, sever sau mediu și ale căror venituri proprii lunare nu depășesc 1.700 de lei. Pe lista beneficiarilor sunt incluse și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere și venituri lunare de cel mult 675 de lei.

Familiile, persoanele singure și cele fără adăpost care au făcut dovada că au dreptul la ajutor social pot beneficia și ele de acest ajutor pentru achiziționarea de produse de primă necesitate.

Lista persoanelor eligibile a fost completată cu cu 107.000 de beneficiari noi

Cardurile sociale pentru alimente și mese calde din programul social „Sprijin pentru România” au fost încărcate cu cea de-a treia tranșă în valoare de 250 de lei, a informat Ministerul Informațiilor și Proiectelor Europene.

Impactul bugetar pentru această tranșă se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei. Au fost alimentate peste 2,3 milioane de carduri. În urma analizei derulate de ministerul Muncii programul Sprijin pentru România se va extinde, lista persoanelor eligibile a fost completată cu cu 107.000 de beneficiari noi. Aceștia vor intra în posesia cardurilor prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română.

Până la finalul acestui an vor mai fi acordate alte trei tranșe

„Mă bucur că în ultima zi la MIPE am reușit să oferim un nou ajutor pentru 2,46 milioane de români. Programul Sprijin pentru România, prin intermediul căruia persoanele vulnerabile au primit sprijin pentru alimente și mese calde, funcționează deja de un an, timp în care pe carduri au fost virate șapte tranșe în valoare de 250 lei”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Cardurile sociale vor mai fi încărcate cu alte trei tranșe până la finalul acestui an. Programul Sprijin pentru România face parte dintr-un mecanism amplu de sprijin financiar intitulat „Incluziune și Demnitate Socială” acordat persoanelor vulnerabile.

Alături de voucherele pentru alimente și mese calde Guvernul acordă tichete educaționale în valoare de 500 de lei pentru elevii care se confruntă cu un risc accentuat de sărăcie. Măsurile sociale vor fi acordate până la finalul 2027 în cazul în care nu intervine alte modificări legislative care să sisteze acordarea pachetului de sprijin financiar.

„Până la finalul acestui an vor mai fi acordate alte trei tranșe, conform mecanismului pe care l-am implementat, monitorizat și îmbunătățit pe parcursul ultimului an, cu sprijinul MMSS și al Poștei Române.

Faptul că această măsură și altele similare, vouchere educaționale, sprijin pentru mame, pachete alimentare pentru persoanele dezavantajate, sunt incluse în Programul Incluziune și Demnitate Socială și vor fi finanțate în perioada de programare 2021 – 2027 este în acord atât cu nevoile concrete pe care le au persoanele vulnerabile din România, cât și cu principiile europene privind incluziunea socială care ghidează măsurile în domeniu aplicabile în statele membre”, a adăugat ministrul Marcel Boloș.