Unii români consideră că pot face tot ce își doresc cu apele care traversează terenul lor, dat fiind faptul că sunt proprietari. Acest lucru este total greșit, iar Codul Civil prevede sancțiuni celor care nu respectă aceste prevederi.

Sancțiuni pentru românii care nu respectă prevederile legale

Astfel, art. 609 din Codul Civil prevede care sunt despăgubirile datorate proprietarului fondului pe care se află izvorul.

„Proprietarul fondului pe care se află izvorul poate cere repararea prejudiciilor cauzate de persoana care, prin lucrările efectuate, a secat, a micşorat ori a alterat apele sale. Dacă starea de fapt o permite, proprietarul fondului poate pretinde restabilirea situaţiei anterioare atunci când apa era indispensabilă pentru exploatarea fondului său.

În cazul în care izvorul se întinde pe două fonduri învecinate, dispoziţiile se aplică în mod corespunzător, ţinând seama de întinderea izvorului pe fiecare fond”, prevede Codul Civil.

Așadar, legea consacră dreptul la despăgubiri al proprietarului fondului pe care se află izvorul, dacă acesta a fost afectat datorită unor lucrări efectuate de o altă persoană.

Asemenea despăgubiri sunt datorate dacă rezultatul lucrărilor s-a materializat în secarea sau reducerea debitului izvorului, spre exemplu, ca urmare a unor lucrări de captare a apei efectuate pe terenul vecin, ori în alterarea apelor sale. De exemplu, dacă din cauza depozitării necorespunzătoare a unor deşeuri toxice acestea s-au infiltrat în pânza freatică şi au afectat astfel calitatea apei izvorului.

În cazul în care izvorul asigură pentru locuitorii unei localităţi apa nece­sară pentru satisfacerea nevoilor curente, proprietarul este obligat să pretindă restabilirea situaţiei anterioare persoanei culpabile de secarea sau alterarea apelor.

Mulți români au semnalat astfel de probleme

Mai mulți români au semnalat astfel de probleme, iar unii au ajuns chiar în instanță pentru a-și rezolva problemele. Alți oameni au început să ceară sfaturi pe internet.

„Am un vecin care vrea să blocheze cursul unui pârâu care trece și pe la mine și e la el, să îl devieze pe terenul meu. El și-a înălțat terenul aducând pământ și a blocat astfel cursul firesc al apei pe șanțul care a fost. Ce pot să fac pentru a păstra cursul firesc al apei pe șanț?”, a mărturisit un român, potrivit portalului LegeAZ.

„Bună ziua, am un vecin care vrea să își construiască o fântână la 5m distanță de a mea. Sunt pe propietăți vecine. E legal? Dacă îmi seacă fântâna!”, a spus un alt român.

„Dacă izvorul asigură pentru locuitorii unei localităţi apa necesară pentru satisfacerea nevoilor curente, proprietarul este obligat să pretindă restabilirea situaţiei anterioare persoanei culpabile de secarea sau alterarea apelor”, a declarat un alt proprietar.