A apărut modelul de declarație pe proprie răspundere de care românii vor avea nevoie pentru a primi cardurile de energie.

Beneficiarii acestui program trebuie să completeze acest model de declarație. Vor trece adresa de domiciliu, persoanele cu care locuiesc în casă și CNP-ul acestora.

Luni, pe data de 16 ianuarie, autoritățile au început să distribuie declarațiile pe proprie răspundere, care vor ajunge la 500.000 de oameni. Pentru a putea primi ajutorul, oamenii vor trebui să dovedească faptul că sunt eligibili.

Sursa: antena3.ro

Cine trebuie să depună declarație?

Vor fi obligați să depună declarația pe proprie răspundere românii cu venituri mai mici de 2.000 de lei, alte aspecte nefiind clare încă.

De asemenea, persoanele care au trecute în buletin sau pe cardul de identitate un alt domiciliu decât cel real vor trebui să completeze această declarație, precum și persoanele care locuiesc la aceeași adresă alături de mai mulți colocatari.

Și românii care locuiesc în sate în care nu există nomenclator stradal vor trebui să depună declarația pe proprie răspundere.

Declarațiile vor fi analizate de autorități, iar pe 15 februarie, oamenii vor afla dacă sunt sau nu eligibili pentru a beneficia de ajutorul pentru plata facturilor la energie.

Cum vor putea intra românii în posesia cardului de energie?

Pentru a-și putea lua cardurile de energie, românii se vor duce întâi la administratorii de blocuri. Sistemul însă este mai complicat decât s-a preconizat.

Administratorii de blocuri vor trebui să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar, după care să facă o declarație pentru a dovedi faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului.

Oamenii vor trebui să se ducă la un ghișeu cu declarația, cardul primit din partea statului și cu buletinul.

Acolo se vor depune documentele, și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.