Prințul Dimitrie Sturdza, în vârstă de 84 de ani, descendentul celebrei familii de nobili români, a câștigat de 32 de ori campionatul de tenis al Elveției. El a povestit recent cum i-a cunoscut pe cei mai mari tenismeni din România, Ion Țiriac și Ilie Năstase.

Dimitrie Sturdza, despre Ion Țiriac: Era foarte sărac atunci

Potrivit lui Dimitrie Sturdza, pe vremea aceea Ion Țiriac și Ilie Năstase nu aveau posibilități financiare, așa că împărțeau amândoi un pat, într-o pivniță, unde plăteau o liră pe noapte.

„Pe Țiriac l-am cunoscut la Roland Garros când se uita la un tablou. Era cu Petre Mărmureanu. M-a auzit că vorbesc românește și m-a întrebat de numele meu. I-am spus „Sturdza”. „Așa cum se numește stația de metrou de la București”. Nici nu cred că exista, dar așa mi-a spus și atunci ne-am împrietenit. El era foarte sărac atunci, nu avea niciun ban în buzunar.

Țin minte că l-am dus la diferite companii care făceau articole de sport și a primit două cămăși, pantofi și rachete pe care să le aducă în România și să le dea unor miniștri ca să poată să mai iasă. El la Wimbledon stătea într-o pivniță cu Ilie Năstase.

Sunt sigur că cei care se uită la noi nu cred, dar ăsta-i adevărul! Stăteau cu o liră pe noapte! Dormeau în același pat pentru că nu aveau bani. Eu aveam o mașină și îi mai duceam atunci când puteam.

Ion Țiriac m-a rugat să facem un meci de antrenament între România și Elveția și i-am spus că mi-e greu să joc împotriva României. Am și refuzat odată când s-a jucat în Cupa Davis… Nu aveam cum să joc împotriva României, am refuzat să joc în echipa Elveției. Nu puteam să fac așa ceva!.”, a spus Dimitrie Sturdza, într-un interviu pentru GSP.ro

Cum l-a cunoscut pe Ilie Năstase?

Dimitrie Sturdza a dezvăluit că l-a cunoscut pe Ilie Năstase pe vremea când era la început de carieră. Cu toate acestea, prințul a recunoscut că era extrem de talentat.

„N-avea 18 ani… Era un necunoscut! Apoi am jucat cu el într-o zi și era trei clase mai bun decât mine, dar era un risc să joci împotriva lui Ilie. Puteai să arăți ca un idiot pe terenul de tenis. Îți făcea niște mingi de nu puteai să crezi că e adevărat. Dar era un băiat simpatic, haios, cu o inimă cât un balon. Din păcate, n-a avut origini de tată elvețian că era cel puțin zece ani de zile numărul unu și-ar fi câștigat toate Grand Slam-urile.

Au fost trei jucători de excepție, unde aveai plăcere nemaipomenită să-i vezi cum joacă. Unul era Ilie, ce putea el să facă pe vremurile alea și pe terenuri alea, cu rachete de lemn, cu pantofi greoi… Era ceva incredibil! Al doilea este Roger Federer, un artist cum nu mai există, iar cel de-al treilea este John McEnroe.”, a mai spus fostul tenismen.