Numărul pensionarilor din județul Gorj îl depășește pe cel al angajaților. Situația a apărut după un val de pensionări din partea angajaților Complexului Energetic Oltenia.

Fenomenul de îmbătrânire demografică este din ce în ce mai accentuat

Experții sunt de părere că fenomenul de îmbătrânire demografică este din ce în ce mai accentuat în România. Până în anul 2030, atunci când vor ieși la pensie cei născuți în perioada 1967-1969, diferența va fi uriașă în toată țara între numărul pensionarilor și cel al angajaților.

Concluzia a fost trasă în contextul în care numărul pensionarilor din Gorj, în primul trimestru din acest an, a fost cu 1,6% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, dacă după primele trei lune ale lui 2022 au fost înregistrate 78.806 persoane care beneficiau de pensie la nivelul județului Gorj, în aceeași perioadă din 2023 au fost înregistrate 80.045 de pensionari.

În schimb, numărul angajaților la finalul lunii aprilie 2023, era de 78.864.

Tinerii s-au mutat în alte județe din cauza lipsei locurilor de muncă

Unul dintre factorii care au condus la această diferență, între numărul de pensionari și cel an angajaților din județul Gorj, este reprezentat de lipsa locurilor de muncă. Acest lucru i-a determinat pe tineri să plece în alte județe sau chiar din țară pentru a găsi un job.

Totodată, un alt factor care a influențat această diferență este reprezentat de pensionarea angajaților din minerit.

Specialiștii au lansat ipoteze sumbre cu privire la viitorul sistemului de pensii din țara noastră

În altă ordine de idei, experții au lansat avertismente sumbre în ceea ce privește sistemul de pensii din România. Se pare că există deja un dezechilibru semnificativ între numărul de angajați și numărul de pensionari. Acest lucru ar putea pericol capacitatea de a plăti pensiile în viitor.

Numărul românilor care se pensionează este în crește. La polul opus, numărul persoanelor active pe piața muncii scade, fenomen ce amplifică riscul ca sistemul de pensii să nu mai aibă suficiente resurse.

Potrivit specialiștilor, peste aproximativ șapte ani, unul din trei români va avea peste 65 de ani, adică va fi deja la pensie. Astfel, populația vârstnică este în crește, în timp ce capacitatea de muncă scade, ceea ce va afecta sistemul de pensii din viitor.

Pentru a diminua acest fenomen, guvernul ar trebui să ia măsuri urgente care să vizeze creșterea numărului de angajați, stimularea economiei și asigurarea unui sistem de pensii sustenabil în fața creșterii populației vârstnice.