Potrivit unui nou studiu publicat în revista PLOS Medicine, lipsa somnului este periculoasă pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Cercetările s-au concentrat asupra unui grup de aproximativ 8.000 de funcționari publici din Marea Britanie, care nu prezentau semne de boală cronică la vârsta de 50 de ani. Aceștia au fost întrebați cât de mult dorm, în medie, într-o noapte.

Apoi li s-a cerut să-și raporteze răspunsurile la fiecare patru până la cinci ani, pe o perioadă de douăzeci și cinci de ani. Descoperirile studiului au fost uluitoare, potrivit GreekReporter.

Un risc cu 30% mai mare de a suferi de boli multiple

Studiul a descoperit că lipsa somnului era periculoasă pentru cei cu vârsta de peste 50 de ani. În acea grupă de vârstă, persoanele care au dormit cinci ore sau mai puțin au avut un risc cu 30% mai mare de a suferi de boli multiple, în comparație cu acei subiecți care au dormit mai mult de șapte ore într-o noapte. A existat, de asemenea, o legătură semnificativă între subiecții de 50 de ani care au dormit mai puțin de cinci ore și un risc mai mare de deces.

La cei de 60 de ani, a existat o creștere cu 32% a consecințelor negative, iar, la cei de 70 de ani, riscul a fost de aproape 40%.

Diabet, boli de inimă, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă

Bolile care prezentau un risc mai mare în relație directă cu cantitatea de somn au fost diabetul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și boala pulmonară obstructivă cronică. Lipsa somnului a dus, de asemenea, la o creștere a riscului de boală cronică de rinichi, boli hepatice, depresie, demență, tulburări mentale, Parkinson și artrită.

Risc mai mare de a dezvolta obezitate și hipertensiune arterială

În plus, cercetările au arătat că persoanele care nu dorm suficient – adică cel puțin șapte până la nouă ore – au un risc mult mai mare de a dezvolta boli cronice, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială.

Un somn suficient este important pentru toată lumea, nu doar pentru cei care au trecut de 50 de ani. După cum a arătat studiul, „durata scurtă a somnului la mijlocul vârstei și la o vârstă înaintată este asociată cu un risc mai mare de apariție a bolilor cronice și multimorbiditate”.

Lipsa somnului poate afecta mai mult decât sănătatea mintală

De asemenea, concluziile studiului „susțin promovarea unei bune igiene a somnului, atât în ​​prevenirea primară, cât și în cea secundară, țintind condițiile comportamentale și de mediu care afectează durata și calitatea somnului”.

Sharon Cobb, care a efectuat cercetări despre somn, dar nu a fost implicată în acest studiu, a spus: „De mulți ani am subliniat că este nevoie de somn. Dar acum începem cu adevărat să avansăm. Există tot mai multe date care arată că lipsa somnului poate afecta mai mult decât sănătatea mintală, existând riscul unor comorbidități.”

Insomnia reprezintă cea mai frecventă tulburare de somn la adulți. Datele arată că aproximativ 30% din populația generală acuză tulburări de somn, somn întrerupt, neodihnitor și aproximativ 10% asociază deficit funcțional în timpul zilei, cauzat de insomnie.

În afara insomniei cauzată de factori de stres, de cele mai multe ori insomnia este un simptom al unei tulburări psihice (depresie, anxietate, alte tulburări) sau al unei afecțiuni somatice (afecțiuni ale glandei tiroide, ale glandei suprarenale, afecțiuni respiratorii, cardiovasculare).