Decizia momentului cu privire la Elena Udrea! S-a amânat pe data de 23 mai. Este fără precedent

UPDATE

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja are parte de vești proaste – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea a respins cererea sa de suspendare a executării pedepsei în dosarul ”Gala Bute”.

“Respinge cererea formulată de recurentul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019, pronunţate de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017”, a transmis, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Elena Udrea a anunțat, prin intermediul avocaților săi, că nu dorește să fie audiată de judecătorii români în procesul în care încearcă să scape de condamnarea de 6 ani de închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”.

Avocații fostului ministru al Turismului au explicat instanței că aceasta a oferit o declarație în Bulgaria și că nu mai dorește să fie audiată prin videoconferință, în contextul în care luni, 16 mai, ar fi trebuit să fie luat în dezbatere recursul în casaţie introdus de Elena Udrea. Acest recurs reprezintă ultima cale extraordinară de atac la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a obţine rejudecarea dosarului.

Președintele completului de judecată a decis că fostul ministru al Turismului trebuie să fie citată în Bulgaria, motiv pentru care procesul a fost amânat pentru data de 23 mai.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, cel care execută o condamnare de 5 ani în același dosar, a cerut ca pedeapsa să îi fie suspendată și să fie eliberat până la judecarea pe fond a recursului în casaţie. În ceea ce privește decizia în acest sens, magistrații au rămas în pronunțare.

Decizia de extrădare va fi luată pe 18 mai

Elena Udrea se află în prezent în Bulgaria, în închisoare, după ce a încercat să fugă din România. Ea a fost reţinută în data de 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară, atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata.

Elena Udrea fusese dată în urmărire internaţională după ce ÎCCJ a condamnat-o, în aceeaşi zi, la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

La mijlocul lui aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat extrădarea fostului ministru autorităţilor române pentru executarea unui mandat de arestare european emis de un tribunal din Bucureşti pe 7 aprilie 2022.

Elena Udrea a atacat cu apel acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Judecătorii bulgari de la Curtea Supremă de la Sofia urmează să decidă miercuri, 18 mai 2022, dacă o extrădează sau nu pe Elena Udrea în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Judecătorii din Bulgaria „au şi ei reţinerile lor”

Avocatul Veronel Rădulescu consideră că judecătorii de la Sofia au amânat decizia privind extrădarea pentru data de 18 mai şi pentru a vedea ce se întâmplă, între timp, cu recursul în casaţie din România. Potrivit avocatului, „au şi ei reţinerile lor, şi le e greu să valideze toate inadvertenţele care există în deciziile judecătorilor români”, spune Rădulescu.

Dacă magistraţii bulgari vor decide definitiv că Elena Udrea poate fi extrădată, de aducerea ei în ţară se va ocupa Ministerul de Interne de la Bucureşti.