Starea Înalt Prea Sfințitului Pimen s-a înrăutățit și a devenit critică. Înalta față bisericească se află în continuare intubat și ventilat mecanic.

ÎPS Pimen a primit un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ar fi primit acest tratament alături de alți 20 de pacienți români aflați în stare critică, conform Libertatea.ro.

Un număr de 750 de pacienți au fost tratați astfel în toată lumea, potrivit firmei CytoSorbents, producătoarea celui mai folosit filtru dintre cele existente. Germania e țara care folosește cel mai des procedura, iar SUA au autorizat-o recent. În România, se face la Timișoara, Cluj și București, dar numai în cazul a câtorva zeci de pacienți.

Această metodă de „curăţare a sângelui” scade nivelul de citokine (citokinele sunt molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite). Ea se dovedise deja utilă în cazuri de sepsis, gripă sezonieră, endocardită la pacienţi operaţi pe inimă, exacerbări ale bolii renale cronice etc. De aceea, ideea de a fi folosită în COVID-19 a venit în momentul în care spitalele au realizat că virusul provoacă un răspuns imun uneori disproporționat. Cu ajutorul acestei terapii se evită pericolul reprezentat de „furtuna de citokine”.

Citokinele nu sunt eliminate de tot, ci sunt reduse până la un nivel care să nu mai fie toxic.

ÎPS Pimen este internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București de pe 20 aprilie, după ce a fost confirmat cu COVID-19.