Această plantă crește și se răspândește orizontal de-a lungul solului, ceea ce o face una dintre cele mai comune și invazive buruieni care cresc în grădină. Prosperă în zonele în care terenul este expus la soare și cu foarte puțini copaci în jur, dar poate invada și grădinile.

Menținerea unui gazon luxuriant și sănătos, cu speciile de plante pe care le doriți, este cea mai bună modalitate de a reduce creșterea și răspândirea buruienilor.

Cele mai mai bune modalități de a ucide euforbia este ​​să smulgeți planta cu mâna, să aplicați o formulă lichidă pentru stârpirea buruienilor sau să aplicați granule erbicide, potrivit HouseDigest.

Euforbia se recunoaște după pata roșie din mijlocul frunzei

euforbia
SURSA FOTO: advancedturf.com

Înainte de a încerca oricare dintre aceste metode de eliminare a buruienilor invazive, este important să vă asigurați că ați depistat euforbia. Are frunze de culoare verde închis care cresc în perechi de fiecare parte a tulpinii. Fiecare frunză are o formă ovală și poate măsura până la 5 cm lungime și 3 cm în lățime.

Euforbia are adesea o pată roșie slabă în mijlocul frunzei, deși alte tulpini ale acestei plante invazive nu au o astfel de pată. Dacă rupeți o tulpină de pe orice parte a plantei, aceasta va secreta o substanță albă, lăptoasă, care ar putea provoca iritații ale ochilor sau ale pielii.

În prezent, planta a devenit tot mai populară din cauza rădăcinii sale, care emană un miros neplăcut în sol și este considerată un bun repelent împotriva cârtițelor și a gândacilor de colorado.

Cum să aplicați erbicidele pentru a ucide euforbia

Puteți încerca să pulverizați erbicide atunci când aveți de a face cu o plantă mică, imatură sau care va ajunge la maturitate. Încercați să pulverizați cât mai devreme posibil după ce o observați, deoarece poate începe să producă semințe la numai cinci săptămâni după germinare.

Dacă aveți doar câteva buruieni sau dacă puteți pulveriza substanța chimică lichidă fără a dăuna altor plante din apropiere, tratamentul cu substanțe chimice lichide este o idee bună. Este important de reținut că spray-urile funcționează mai bine la plantele imature decât pe plantele mature.

Dacă vă confruntați cu o infestare care vă sufocă gazonul, puteți să aplicați spray-uri erbicide care sunt sigure de utilizat pentru a controla buruienile. Înainte de a aplica oricare dintre acele substanțe chimice, citiți întotdeauna instrucțiunile de utilizare și urmați-le!

Cum să controlați buruienile fără erbicide

Dacă nu vreți să pulverizați erbicide și substanțe chimice pentru a elimina buruiana, puteți încerca să controlați dezvoltarea ei prin alte metode. Încercați să o smulgeți cu mâna. Este un proces mai ușor atunci când buruienile sunt mici.

Pe măsură ce devin mari și se răspândesc în grădină, rădăcinile pivotante cresc adânc în pământ, adesea rupându-se atunci când trageți, dar permițându-le să crească la loc. Smulgeți tulpina spre centrul plantei, unde se află rădăcina pivotantă. Când trageți buruienile, aveți grijă la semințele pe care le găsiți.

O singură plantă poate produce mii de semințe

O singură plantă poate produce mii de semințe. Aceste semințe au nevoie de temperaturi calde și de lumină solară pentru a încolți, dar pot rămâne latente câteva luni, chiar și în timpul iernii; așa că dispersarea semințelor ar putea permite buruienilor să invadeze din nou grădina în anul următor. Orice zonă neîngrijită din grădină reprezintă un teren fertil pentru acest tip de buruieni.

Cel mai bun moment pentru reînsămânțarea gazonului este la sfârșitul verii sau începutul toamnei, când această buruiană se apropie de sfârșitul ciclului de viață. Dacă vreți să însămânțați gazon primăvara, este indicat să așteptați trei săptămâni, timp în care buruienile încep să se arate iar astfel le puteți îndepărta mult mai ușor, fără ca gazonul să fie afectat în vreun fel. Se poate face acest lucru cu o unealtă special concepută pentru extragerea buruienilor din sol, cu un cuțit, prin smulgere sau prin folosirea unui erbicid.

Răspândirea buruienilor se poate face prin vânt, apă, aruncarea semințelor în jurul plantei în urma crăpării fructelor, transportul produselor agricole, păsări, animale, organe proprii ale fructelor care contribuie la deplasarea lor.