„E foarte ironic: o parte importantă a succesului economic al Ungariei din 2004 încoace vine de la transferurile de capital UE. Un estimat al KPMG arată că efectul net al statutului de membru UE asupra creșterii în Ungaria a fost în jur de +3,0% din PIB pe an, dar, în ciuda acestei puternice corelații, guvernul de la Budapesta caută conflict cu Bruxelles-ul cu orice ocazie.

Ungurii au tupeu! Riscă să iasă din UE

Conducerea Ungariei ripostează că țara doar se protejează: în principal își protejează cultura de imigrația în masă. În plus, ei susțin că țara are dreptul să decidă pentru sine. Dar o economie deschisă cu guvernare insulară și reguli pentru imigrație și presă? Este un status quo nesustenabil, iar cele două părți vor avea dificultate în a se reconcilia în 2020 în timp ce procedura Articolului 7 avansează încet prin sistemul UE.

Primul ministru Orbán chiar vorbește deschis despre cum Ungaria este „frate de sânge” cu renegata Turcie, spre deosebire de o parte a restului Europei, o mare schimbare a retoricii care nu a trecut neobservată în Ungaria – cât și în rândul birocraților și politicienilor de la Bruxelles.

Această schimbare de ton coincide cu transferurile UE ce vor dispărea în decursul următorilor doi ani și nu este deloc surprinzătoare. Dar acest lucru va lăsa moneda Ungariei, forintul (HUF), în dezavantaj și o va duce la un nivel nou mult mai scăzut de 375 în ceea ce privește EURHUF pe măsură ce piețele se tem de lipsă de angajament sau de inversarea fluxurilor de capital deoarece companiile UE și-au reconsiderat investițiile în Ungaria.”, spune Steen Jakobsen, economist șef  al SAXO BANK.