Vestea momentului despre Elena Udrea! S-a aflat chiar acum

Elena Udrea și Ioana Băsescu ar putea scăpa de dosarele pe care le au, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că un articol din Codul Penal este neconstituțional. Mai precis este vorba despre articolul care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe, respectiv dispozițiile art.155 alin.(1).

Articolul respectiv spune ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Pe acest fond, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a venit cu mai multe explicații referitoare la efectele pe care le are decizia CCR de joi, 26 mai.

”Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele precizări referitoare la efectele Deciziei Curții Constituționale din data de 26 mai 2022 de admitere a excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal : Punerea în acord a dispozițiilor neconstituționale depinde de motivarea și criteriile reținute de curte. Avem, însă, un reper adecvat de reglementare, în dispozițiile vechiului Cod penal. De la acest punct, o intervenție de modificare credem că va fi simplă și trebuie adresată punctual, pentru această instituție importantă de drept”, arată Parchetul General.

Decizia CCR are consecințe majore

Parchetul General arată că decizia CCR are consecințe majore în cazul în care aceasta va duce la încetarea efectelor pe care le are art.115 din Codul Penal. Parchetul amintește că efectele art.115 se aplică pentru aproape toate infracțiunile.

”Ar fi afectate infracțiuni precum: furtul, coruperea sexuală a minorilor, falsurile, înșelăciunea, unele forme ale pornografiei infantile, unele infracțiuni contra siguranței sistemelor informatice, accidentele de circulație. În grupa de infracțiuni cu pedepse între 5 și 10 ani, pentru care prescripția generală este de 8 ani, sunt infracțiuni grave și a căror cercetare presupune perioade mai mari, în mod obiectiv: evaziunea fiscală, rele tratamente aplicate minorului, infracțiuni de corupție, traficul de persoane. Întreruperea termenului de prescripție și intervenția prescripției speciale constituie un factor de echilibru în filozofia stabilirii răspunderii penale, efectul general al reducerii limitelor de pedeapsă fiind echilibrat prin termenul prescripției speciale, care este dublul termenului de prescripție generală”, arară Parchetul General.

Întreruperea termenului de prescripție, un instrument pentru protejarea victimelor infracțiunilor

Parchetul General adaugă că întreruperea termenului de prescripție este un instrument pentru protejarea victimelor infracțiunilor. Instituția mai spune că aspectul de neconstituționalitate poate fi ușor remediat, însă discontinuitatea acestui articol din Codul Penal ar duce la efecte grave.

”Nu trebuie ca legea să priveze victimele infracțiunilor de posibilitatea de a stabili răspunderea autorilor faptelor, ci trebuie aplicate soluții pentru continuitatea unei instituții importante a dreptului penal. În concluzie, aspectul de neconstituționalitate poate fi ușor remediat, dar intervenția unei discontinuități a normei va avea unul dintre cele mai grave efecte ale unei decizii CCR, afectând cvasitotalitatea infracțiunilor”, mai spune Parchetul General.