Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că ministerul Muncii va contracta de la Banca Mondială servicii de asistenţă tehnică pentru a implementa reforma sistemului public de pensii. Acest pas era prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Decizia este inclusă într-un memorandum aprobat marţi de Guvern.

„A fost aprobat un memorandum iniţiat de Ministerul Muncii. Face parte din angajamentele asumate în cadrul PNRR şi, în baza acestei aprobări date de memorandumul din Guvern, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va contracta serviciile de asistenţă tehnică de la Banca Mondială pentru a implementa reforma sistemului public de pensii aşa cum este menţionată în PNRR”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la Palatul Victoria.

Măsuri importante de la 1 ianuarie

O altă măsură a fost luată de Guvern în ședința de astăzi. Începând cu 1 ianuarie 2022, crește cu 10% plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Mai exact, pensionarii cu venituri de până la 1.429 de lei pe lună vor beneficia de medicamente 90% compensate în 2022, față de cei cu venituri de până la 1.299 de lei, în prezent.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi 28 decembrie 2021, proiectul de Hotărâre privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, pentru pensionari.

Documentul prevede ca, de la 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri de până la 1.429 lei/lună inclusiv,indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în proporţie de 90% din sublista B prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 720/2008. Până în prezent, limita de la care pensionarii beneficiau de compensare de 90% era de 1299 lei/inclusiv.

Ce prevede măsura luată de Guvern

Măsura a fost luată cu scopul creşterii accesului la medicamentele compensate acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici.

În cadrul programului social al Guvernului privind compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B, în perioada septembrie 2020 – septembrie 2021, au fost eliberate un număr de 2.805.729 rețete aferente unui număr de 468.279 pensionari cu o valoare de consum de 267.600.714,86 lei. Consumul total mediu lunar de medicamente pentru pensionarii cu venituri din pensii de până la 1.299 lei lună/inclusiv, este de aproximativ 20.584.670,37 de lei.

Pe de altă parte însă, există și o veste proastă pentru pensionari. Recent, Compania Națională Poșta Română a informat că veniturile lunare ale vârstnicilor vor întârzia în ianuarie 2022. Decalajul este explicat prin faptul că banii pentru drepturile sociale vor fi virați în conturile Poștei Române pe 4 ianuarie, lucru care se întâmplă anual.