Șoferii ar putea avea acces online la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice

Potrivit unei propuneri legislative adoptată cu largă majoritate de Senatul de la București ca prima cameră sesizată, Poliția Română va asigura șoferilor accesul la istoricul sancțiunilor pe baza unui cont creat într-o aplicație informatică, ce va permite strict vizualizarea datelor, generarea și descărcarea unui certificat în format electronic. Pe scurt, toți românii care au permis auto vor avea acces online la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice.

Această propunere legislativă va merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

„USR s-a preocupat de soarta a peste opt milioane de posesori de permise auto. O chestiune de bun simț, uitați-vă că prin acest vot, astăzi, din prima cameră, cel puțin, ajunge să fie o normalitate, și anume ca acești șoferi să poată accesa online istoricul sancțiunilor pe care le-au primit de-a lungul timpului, referitoare la regimul circulației auto”, a explicat, luni, Ștefan Pălărie, senator USR, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio România Actualități.

A fost introdusă o nouă prevedere în Codul Rutier

Aceasta nu este singura noutate pentru șoferii din România. După ce mai mulți șoferi au avut de plătit amenzi usturătoare fie pentru ITP expirat, fie pentru depășirea vitezei legale ori pentru lipsa rovinietei, autoritățile competente au introdus în Codul Rutier o prevederea nouă. Este vorba de „suspendarea înmatriculării auto”.

Potrivit evz.ro, legislația arată că în cazul în care se schimbă proprietarul automobilului, înmatricularea autovehiculul va fi suspendată dacă noul deținător nu va cere Direcției de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate.

În această situaţie, autovehiculul nu va mai putea fi folosit până în momentul în care nu se va rezolva motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării înmatriculării. La fel, autoritățile vor să evite astfel situaţiile în care şoferi care aveau interdicție de a conduce sau aveau amenzi neachitate cumpărau maşini şi le treceau pe numele altor rude sau cunoștințe, dar ei le conduceau.

Suspendarea înmatriculării auto poate apărea în situaţia în care înmatricularea mașinii nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul de 90 de zile de la data achiziționării. Înainte noii proprietari aveau la dispoziţie 30 de zile pentru această operaţiune. De asemenea, suspendarea înmatriculării auto poate fi decisă dacă în urma unei verificări RAR inspectorii decid anularea anularea inspecției tehnice periodice (ITP).