Silviu Mănăstire, secretarul general adjunct al PNL, a vorbit, vineri seara, despre majorările pensiilor din perioada următoare. Potrivit acestuia, la bugetul de stat sunt bani pentru creșterea pensiilor.

Anunțul momentului privind majorarea pensiilor

„Prima veste bună, în opinia mea, este că sunt bani! La bugetul de stat sunt bani pentru creșterea pensiilor într-un procent care poate varia între 6 și 15%.  Evident, construcția bugetară se face și pe ce s-a întâmplat anul ăsta. Sunt bani și creșterea poate să meargă de la 6 până la 15% pe contul de pensii. Este o discuție despre ce se întâmplă cu pensionarii care au pensii sub 2.000 de lei, sau sub 2.500 de lei, 1,4 milioane de oameni. Această inflație de 15% este înșelătoare. Ea este una oficială a INS–ului și când se calculează inflația, se calculează toate tipurile de bunuri și servicii. Un senior, o familie normală, cumpără anumite tipuri de produse, așa-zisul coș de consum care s-a dus la 40%.

Aici, într-adevăr, trebuie găsită o formulă, iar premierul Ciucă a găsit-o alături de ministrul Boloș de la Fonduri Europene. Din bani europeni, din PNRR, există o alocare pentru a ajuta la nivel european cetățenii să depășească criza energetică, mai simplu spus să se compenseze facturile la energie și gaze. Ideea de bază, și asta e dezbaterea în coaliție, e că trebuie să respectăm legea care spune că pensiile se indexează cu valoarea inflației, este lege.” a spus Silviu Mănăstire.

„Inflația oficială este 15%”

De asemenea, secretarul general adjunct al PNL a mai spus că pentru, pensiile mai mici, guvernul trebuie să găsească soluții pentru a veni cu pachete de ajutor.

„Inflația oficială este 15%. Discuția este, într-adevăr, pentru aceste pensii mai mici, iar guvernul trebuie să găsească soluții pentru a veni cu pachete de ajutor pentru factură la energie și gaze și alte tipuri de ajutoare care au fost alocate de Guvernul Ciucă. Asta este dezbaterea. Cei de la PSD, evident, comunică pentru electoratul lor, însă, o guvernare responsabilă trebuie să acopere toate păturile sociale.

Exemplul pe care cei de la PSD îl dau prin faptul că nu sunt de acord ca la o pensie mai mare, de 7.000 de lei, să se aplice un procent de 15% poate fi un argument politic pentru categoria de alegători sau susținători ai PSD-ului, dar acei români care au pensii mai mari, au pensii generate și de contributivitate și e vorba de oameni care au stat în câmpul muncii 35-40 de ani.”, a spus Silviu Mănăstire, la DCNews.