Provocările muncii de la distanță devin din ce în ce mai greu de gestionat, pe măsură și angajații și șefii se confruntă cu această realitate.

Potrivit Axios, din ce în ce mai mulți patroni ar dori să pună capăt modelului remote sau celui hibrid. Problema, după cum remarcă Axios, este că angajații au prins gustul flexibilității și nu prea mai au de gând să renunțe la ea.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, le-a cerut angajaților companiei auto să se întoarcă la birouri sau să își dea demisia, potrivit unui document intern care a circulat pe social media.

„Oricine dorește să lucreze de la distanță trebuie să fie la birou pentru minimum (și chiar mă refer la minimum) 40 de ore pe săptămână sau să plece de la Tesla”, se spune în document.

Ultimatum angajaților

Tesla este ultima dintr-o serie de companii importante care le impun angajaților să se întoarcă la birouri după pandemie, însă mari angajatori au îmbrățișat munca de la distanță pe termen nedefinit sau sistemul hibrid.

Ieșirea la rampă a lui Musk i-a determinat pe unii să se întrebe dacă nu cumva și alți angajatori vor da un astfel de ultimatum angajaților.

Jamie Dimon de la JPMorgan Chase și-a mai temperat atitudinea față de munca de la distanță, în timp ce Google susține că interacțiunile față în față între angajați sunt cea mai bună soluție. Pe de altă parte, Twitter a anunțat deja din martie că va redeschide birourile, dar că angajații vor putea în continuare să lucreze de acasă.

7,4% dintre angajații din SUA lucrează la distanță

Un sondaj realizat de Cleaning Coalition of America, luna trecută, a chestionat peste 200 de directori de companii din New York și a constatat că 76% dintre aceștia cred că munca față-n față este esențială pentru rezultatul final.

În prezent, în SUA, 7,4% dintre angajați lucrează la distanță din cauza COVID-19, în scădere față de 35% în prima fază a pandemiei, indică datele federale.

Ce a constatat un studiu?

Un studiu de la Universitatea din Chicago a constatat că angajații care muncesc de la distanță lucrează mai multe ore, dar sunt mai puțin productivi, situație întâlnită mai ales în rândul celor care sunt părinți.

Angajații au petrecut mai mult timp în întâlniri și ședințe, a constatat studiul, dar au pierdut timp în ceea ce privește întâlnirile față-n față cu șefii lor.

Un studiu din septembrie 2021 asupra angajaților Microsoft remarca, de asemenea, că unitățile gigantului american au devenit „mai puțin interconectate” de-a lungul timpului și că dependența excesivă de e-mail și mesagerie a făcut „mai dificil pentru lucrători să transmită și/sau să asimileze anumite informații”.