Informația momentului pentru toți angajații din România! Se aplică de la 1 martie 2022

Ministrul Finanțelor a anunțat că neplata stopajului la sursă va redeveni infracțiune. Așadar, de la 1 martie 2022, angajatorii care nu vor plăti în termen de 60 de zile impozitele și contribuțiile vor fi sancționați.

”Nu în ultimul rând, o altă măsură care a fost discutată în mediul public s-a aprobat astăzi, respectiv reîncriminarea ca infracţiune a faptei de neplată a stopajului la sursă, şi aici iar vreau să mulţumesc mediului economic, care a înţeles, mediului economic din punctul meu de vedere cel care într-adevăr ţine această ţară în spate, deci cel curat şi cel care se sacrifică pentru a produce locuri de muncă şi bunăstare, atât se poate în contextul actual de criză, că a ajutat ca formularea să nu fie una ambiguă, drept pentru care articolul pe care l-aţi avut în transparenţă decizională a fost modificat şi o să-mi permit, dacă îmi permiteţi dvs. să-l citesc pentru presă.

Imediat, durează foarte puţin, pentru că mai am doar două măsuri importante cu incidenţă şi cu beneficiu din punctul meu de vedere asupra mediului economic. Deci, ceea ce va rămâne în zona aceasta să zicem mai sancţionatorie şi o să explic la întrebări când ajungi în acea zonă limită este reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege şi aveţi o anexă la ordonanţă.

De asemenea, s-a mai introdus un termen de conformare şi acesta este foarte important de menţionat, această prevedere va intra în vigoare de la 1 martie 2022 pentru a putea să intrăm în normalitate cu privire atât la predictibilitatea politicilor publice, dar şi la ceea ce înseamnă conformarea voluntară a mediului economic cu regimul fiscal”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Adrian Câciu: TVA la căldură de 5%

Totodată, Adrian Câciu a explicat și faptul că scade TVA-ul pentru locuințele noi. Potrivit acestuia, „la plafonul de 90.000 de euro nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe”.

„Am stabilit că de la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA la energie termică va fi de 5%, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituții publice și școli.

O altă măsură așteptată a fost TVA redus la 5% pentru locuințe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Se acceptă TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe. La plafonul de 90.000 de euro nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe”, a declarat Adrian Câciu, după ședința de Guvern.