Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, susţine că Guvernul şi Parlamentul trebuie să cântărească bine înainte de a lua decizii cu privire la eliminarea exceptării de la plata contribuţiilor pentru anumite categorii de angajaţi, cum ar fi cei din domeniile IT şi construcţii, sau cu privire la reducerea unor contribuţii.

În opinia sa, decidenții sunt în faţa unei balanţe cu două talere care apasă în direcţii diferite. El a arătat că România este pe ultimul loc din UE la venituri în buget raportat la PIB.

„Plec în primul rând de la ideea că una dintre problemele mari din economia românească este tocmai raportul fiscalităţii faţă de PIB-ul ţării. În România marcăm cel mai mic nivel de venituri în bugetul ţării raportat la PIB, din Uniunea Europeană. La noi nivelul veniturilor în PIB este sub 30%, sub 30% din PIB sunt veniturile adunate în buget. Pe ultimul loc din UE. Sunt multe ţări care merg până la 50%. Asta e o problemă.

Se impune o măsură luată cu mare chibzuinţă

O altă problemă este că, şi aşa mic cum este, în momentul de faţă, impozitul pe muncă apasă foarte mult într-o ţară cu venituri mici şi într-o ţară în care 2 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În aceste condiţii, având în vedere această balanţă cu două talere, sigur că se va impune o măsură luată cu mare chibzuinţă. Este problema Guvernului, problema Parlamentului. Aşteptăm şi noi să vedem cum se va rezolva, pentru că asta e balanţa, două talere care trag într-o parte şi-n alta”, a declarat Adrian Vasilescu de la BNR, potrivit News.ro.

Reacția acestuia vine după ce ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a spus că are în lucru varianta eliminării excepţiilor de la plata impozitului şi a contribuţiilor pe venit în mai multe domenii.

”Exclus să creştem TVA. Dar există o discuţie legată de excepţii la plata impozitului pe venit şi plata contribuţiilor”. Întrebat dacă este vorba despre salariaţii din IT, cercetare şi construcţii, Vîlceanu a replicat că ”sunt mai multe categorii”.