Din cauza scumpirilor, românii au devenit mai prudenți cu banii lor, iar unii dintre ei au reușit să facă anumite economii. Totuși, experții din domeniu spun că mulți dintre ei nu știu cum să își păstreze banii, motiv pentru care îi lasă în contul curent. Potrivit specialiștilor, nu ar trebui să facem acest lucru, subliniind că banii își pierd din valoare.

Pe Facebook există o pagină de educație financiară numită „Viața și banii”, în care specialiștii au venit cu mai multe alternative pentru păstrarea economiilor.

„Nu îți mai bate joc de banii tăi!!! Muncești atât de mult pentru a-i face și atât de puțin pentru a-i conserva sau a le crește valoarea!

Lucrez cu sute de clienți în fiecare an și încă mă minunez să aflu că sunt foarte multe persoane care țin toți banii în contul curent sau în contul de economii. Acest lucru, pentru mine, înseamnă o lipsă de respect pentru munca depusă și în al doilea rând pentru banii economisiți!

Doar în ultimul an, inflația oficială a fost de 16%, reală probabil peste 25%. Dacă ne uităm pe un termen mai lung, inflația cumulată în ultimii 5 ani a fost de peste 35%. Și uite așa, toți banii din contul curent / la saltea sau în contul de economii au pierdut 15-16% din valoare în ultimul an sau 35% în ultimii 5 ani”, spune un specialist.

Ce ar trebui să facem cu banii economisiți?

Specialiștii au venit cu o listă scurtă cu alternative pe care le avem la ținerea banilor într-un cont sau la saltea. Așadar, ei spun că ar trebui să mutăm o parte din bani în depozite, aici fiind vorba de cei pe care estimăm că îi vom folosi în anul următor, dar și cei din fondul de rezervă.

Apoi, spun experții, dacă avem sume care depășesc nevoile financiare pentru următorul an și fondul de urgență, ar trebui să ne gândim la obiective financiare pe termen mediu și lung, fiind aici vorba de perioade de 3, 5, 10 sau 30 de ani.

Astfel, sumele necesare pentru obiectivele pe termen mediu ar trebui să le investim în titluri de stat sau în fonduri de obligațiuni. Sumele pentru obiectivele pe termen lung ar trebui investite diversificat în acțiuni.

Specialiștii mai spun că ar trebui să investim în imobiliare pentru obținerea de venituri constate și pentru aprecierea investiției pe termen lung.

70% din depozitele din bănci sunt bani care nu produc nimic

Gândul.ro arată câteva cifre pentru a arăta că majoritatea veniturilor românilor nu produc nimic. Așadar, 70% din toate depozitele ținute în bănci sunt depozite overnight, bani care nu produc mai nimic.

Bursa de Valori București (BVB) are doar 100.000 de investitori, iar cei activi sunt probabil 70.000. La fondurile mutuale sunt doar 100.000 de investitori.

În ceea ce privește piața criptomonedelor, doar 1.000.000 de români sunt activi.

În schimb, anul trecut, 10 miliarde de lei au băgat românii în jocurile de noroc.