BCE continuă efortul de reducere a inflaţiei în zona euro. A majorat din nou dobânda de referinţă

Banca Centrală Europeană (BCE) a transmis în cadrul unui comunicat că direcţia majorării semnificative a ratei dobânzilor va fi menținută într-un ritm constant.

Totodată, Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea principalelor dobânzi cu 0,5% şi este de aşteptat să urmeze noi majorări, conform informațiilor transmise de BCE.

„Consiliul Guvernatorilor va menţine direcţia majorării semnificative a ratei dobânzilor într-un ritm constant şi le va ţine la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura revenirea inflaţiei pe termen mediu la ţinta de 2%. În acest sens, Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi majorarea principalelor dobânzi cu 0,5% şi este de aşteptat să urmeze noi majorări”, a anunțat BCE.

Mai apoi, BCE a subliniat că ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%.

„Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,50%. În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%, cu efect din 8 februarie 2023”, a completat BCE.

Economia zonei euro a crescut neașteptat în T4, dar se anunță un 2023 slab

Amintim că zona euro a înregistrat o creștere în ultimele trei luni ale anului 2022, reușind să evite recesiunea, chiar dacă costurile ridicate ale energiei, scăderea încrederii și creșterea ratelor dobânzilor au avut un impact asupra economiei care va persista probabil și în acest an.

Produsul intern brut în blocul monetar a crescut cu un minuscul 0,1% în trimestrul al patrulea, au arătat marți datele Eurostat, depășind așteptările unui sondaj Reuters pentru o scădere de 0,1%. Comparativ cu anul precedent, creșterea a fost de 1,9%, depășind cu puțin așteptările de 1,8%.

Dintre cele mai mari țări din zona euro, Germania și Italia au înregistrat rate de creștere negative pentru acest trimestru, dar Franța și Spania au înregistrat o expansiune, a adăugat Eurostat, pe baza unei estimări rapide care este supusă revizuirii.

Războiul de aproape un an al Rusiei în Ucraina s-a dovedit costisitor pentru zona euro, care se întinde acum pe 350 de milioane de persoane din 20 de țări, având în vedere dependența mare a unor membri de energia ieftină.

Prețurile în creștere ale petrolului și gazelor naturale au epuizat economiile și au frânat investițiile, forțând în același timp Banca Centrală Europeană să aplice creșteri fără precedent ale ratelor pentru a stopa inflația.