Anunțul momentului pentru părinți! Vor avea parte de zile libere. Raluca Turcan tocmai a anunțat: Ne aflăm într-un context excepțional

Raluca Turcan a precizat că OUG care prevede acordarea de zile libere părinților în perioada în care elevii participă la școala în mediul online, nu prevede libere pentru aceștia și în perioada vacanțelor școlare. Cu toate acestea, ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale spune că ne aflăm într-o situație excepțională, motiv pentru care Executivul va amenda actul normativ în Parlament.

Concret, ministrul interimar Raluca Turcan anunță că părinții ar putea beneficia de sprijinul acordat de stat și în vacanța care va începe de luni, 25 octombrie. Mai mult decât atât, Raluca Turcan spune că va solicita ca dezbaterea să aibă loc în regim de urgență.

”Ordonanța de Urgență privind zilele libere acordate părinților pe perioada desfășurării școlii in online prevede că zilele libere pentru părinți nu se acordă și în perioada vacanțelor școlare. Având în vedere contextul excepțional în care ne aflăm, vom amenda actul normativ in Parlament, astfel încât părinții să beneficieze de sprijinul acordat de catre stat și în vacanța care începe luni. Pentru a nu crea dificultăți suplimentare celor care au nevoie de sprijinul statului, vom solicita dezbaterea în regim de urgență a proiectului și, implicit, aprobarea cât mai rapida a acestei modificări.”, informează ministru interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre prelungirea vacanței

Sorin Cîmpeanu, ministru interimar al Educației, a declarat recent că respinge o prelungire a vacanței de două săptămâni, care va începe de săptămâna viitoare pentru toți elevii. Acesta a subliniat faptul că „nu va fi pierdută nicio zi de școală” iar soluția nu poate fi o vacanță suplimentară, în cazul în care cifra infectărilor continuă să crească.

„Nu va fi pierdută nicio zi de şcoală, dacă vacanţa va fi de două săptămâni. Dacă însă evoluţia epidemiologică nu va permite revenirea cu prezenţă fizică în data de 8 noiembrie, lucrurile vor fi mai grave şi soluţia mă tem că nu va mai putea fi acceptată sub forma unei vacanţe suplimentare”, a declarat Cîmpeanu.

Orele se pot recupera prin modificarea structurii anului şcolar

De asemenea, ministrul interimar al educației a explicat că elevii de gimnaziu şi cei de liceu vor recupera două săptămâni din anul şcolar, în timp ce pentru elevii din clasele mici va trebui recuperată doar o săptămână.

„Orele se pot recupera prin modificarea structurii anului şcolar. Pentru elevii din învăţământul primar şi pentru cei din grădiniţe este vorba doar de cinci zile de vacanţă suplimentară. (…) Mâine deja vom avea discuţii cu reprezentanţii elevilor şi ai profesorilor pentru a vedea care este cea mai bună variantă.

Sigur este variantă de recuperare. Nu va fi pierdută nicio zi de şcoală, dacă vacanţa va fi de două săptămâni. Dacă însă evoluţia epidemiologică nu va permite revenirea cu prezenţă fizică în data de 8 noiembrie, lucrurile vor fi mai grave şi soluţia mă tem că nu va mai putea fi acceptată sub forma unei vacanţe suplimentare. Va trebui să identificăm soluţii care să facă posibilă predarea online cu pierderi cât mai mici”, a spus Sorin Cîmpeanu la Antena 3.