Vești bune pentru cei care doresc să se vaccineze. Potrivit unei legi adoptate la finele lunii iulie ale acestui an, angajaţii vor putea cere o zi liberă plătită, de la locul de muncă, pentru fiecare doză a vaccinului împotriva COVID-19.

Este vorba despre Legea nr. 221/2021 pentru modificarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de o zi liberă plătită, care nu se încadrează în concdiul de odihnă.

Această zi liberă poate fi luată pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat. În ceea ce privește situația elevilor și a studenților, aceștia pot beneficia de o zi de scutire pentru fecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin pe care o efectuează.

Personalul din MAi, mai exact cadrele militare în activitate, soldații, dar și gradații profesioniști primesc și ei câte o zi de permisie pentru fiecare doză de vaccin pe care o efectuează.

Totodată, legea menționată anterior mai precizează că de ziua liberă de la stat poate beneficia şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi, scrie ZF.

Cum se poate lua ziua liberă 

În ceea ce privește modul de obținere al zilei libere, potrivit sursei citate, aceasta se poate obține în baza adeverinţei de vaccinare eliberate potrivit legii. Astfel, în situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, beneficiarii zilei libere au obligaţia depunerii adeverinţei de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Amintim faptul că ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila susține implementarea certificatului verde, dând exemple țările din Occident. Potrivit acestuia, virusul se transmite foarte ușor și este nevoie de măsuri drastice.

„Eu pot să vă spun că în Occident, în foarte multe locuri, instituții, localuri se intră cu acest certificat digital. Așa este. Și dacă noi ne dorim o țară ca afară, atunci trebuie să începem să ne și purtăm ca mentalitate ca afară. În Bruxelles poți fi oricine, din orice țară, dacă nu ai certificat digital, poți să vii și cu pașaport diplomatic, poți să fii și ministru, ești controlat și este corect, pentru că nu scrie pe nimeni că, dacă este ministru, nu poate fi purtător de virus. Toți putem să fim purtători, toți putem să ne infectăm”, a răspuns ministrul interimar al Sănătății.