Falimentul recent al Euroins, asigurător cu aproape 2,8 milioane de asigurați RCA, pune în mare dificultate Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care avea deja de gestionat plata despăgubirilor pentru păgubiții City Insurance, alt fost lider RCA intrat în faliment anul trecut.

În timp ce Guvernul încearcă să plafoneze prețurile RCA, în Parlament s-ar putea adopta modificări legislative menite să majoreze fondurile de care dispune FGA pentru plata despăgubirilor către clienții și păgubiții celor doi asigurători.

Recent, deputații din Comisia Buget-Finanțe au adus modificări la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative.

Proiectul a trecut de Senat, iar în prezent se dezbate în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este for decizional.

Ce modificări s-ar aduce legii

Una din principalele modificări presupune ca asigurătorii RCA să contribuie și mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, printr-o contribuție specială, sub formă de împrumut, pe care ar urma să și-o recupereze integral atunci când FGA va avea bani.

„Contribuția specială va fi percepută de la asigurători, în cazul în care Fondul gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului”, se arată într-un amendament admis de deputați.

Propunerea a fost făcută în 2022 de către deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități) în contextul falimentului City Insurance, dar până de curând proiectul a rămas blocat la Camera Deputaților.

„Acum cu falimentul Euroins este mai urgent decât atunci. FGA trebuie să fie capitalizat rapid ca să nu aștepte oamenii mult până le vine rândul la despăgubire. Sper ca toți cei implicați în piata RCA să înțeleagă necesitatea acestor amendamente si sa permita proiectului sa ajunga lege, sa nu il mai blocheze cu amendamente dubioase”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Cum se calculează contribuția specială și cum se vor restitui banii

Estimarea sumelor datorate de către FGA pentru un asigurător in insolvență se face după ce asigurătorul predă Fondului evidența contractelor de asigurare în vigoare la data comunicării deciziei mai sus menționate, evidența completă a dosarelor de daună, precum și evidențele tehnicooperative şi contabile aferente acestor contracte și dosare.

În completarea amendamentului privind instituirea unei contribuții speciale, același deputat a propus un alt amendament care stabilește cum se va stabili nivelul acestei contribuții:

  • „Cota procentuală aferentă contribuțiilor speciale se aprobă prin hotărârea Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Consiliului de administrație al Fondului.
  • (…) contribuțiile speciale datorate și virate în contul Fondului se vor restitui asigurătorilor atunci când disponibilitățile Fondului sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări și pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.
  • Fondul nu datorează dobânzi aferente contribuțiilor speciale încasate.”