Comisia Europeană a trimis un răspuns oficial către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), prin care arată că România nu a cerut nicio renegociere a PNRR.

România nu a cerut nicio negociere a PNRR

Comisia Europeană le-a transmis celor de la FACIAS că România nu a cerut oficial nicio revizuire sau renegociere a PNRR, în condițiile în care guvernanții români au afirmat, în repetate rânduri, că discuțiile pe această temă sunt deja începute.

„În sfârșit, vă rugăm să rețineți că România nu a înaintat oficial o propunere de renegociere a PNRR”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene în răspunsul oficial transmis către FACIAS.

Consecințe pentru nerespectarea cerințelor Comisiei Europene

La rândul său, FACIAS a solicitat să afle dacă există consecințe pentru faptul că nici până în prezent nu au fost eliminate pensiile speciale.

„Răspunsul Comisiei Europene a fost unul îngrijorător cu privire la consecințele nerespectării acestui angajament și a arătat, negru pe alb, că declarațiile politicienilor români referitoare la renegocierea PNRR au fost doar simple declarații de presă pentru publicul român.

FACIAS a semnalat faptul că nu a fost adoptată o nouă lege a pensiilor, așa cum statul român și-a asumat prin PNRR. Mai precis, legea privitoare la pensiile speciale trebuia emisă până la data de 31 decembrie 2022, însă acest demers a rămas în continuare doar la nivel de proiect legislativ

Potrivit răspunsului Comisiei Europene, nerespectarea angajamentelor asumate prin PNRR conduce automat la blocarea celei de a treia cereri de plată pe care România trebuie să o înainteze până la 31 martie 2023. România pierde astfel sume colosale nerambursabile ce puteau fi folosite pentru investiții de anvergură”, a transmis FACIAS într-un comunicat de presă.

Ce spune Marius Budăi?

Despre modificarea pensiilor speciale și despre semnalele primite de la organismele europene în acest sens, Marius Budăi a afirmat că trebuie rezolvată neapărat inechitatea dintre pensiile speciale și sistemul public de pensii.

„Proiectul de lege a fost inițial aprobat în Guvern și depus în Parlament pe baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale, sunt lucruri care trebuie rezolvate, trebuie rezolvată această inechitate socială până la urmă dintre sistemul de pensii așa zis speciale și sistemul public de pensii.

De aceea am solicitat coaliției și în decembrie 2021 printr-un memorandum care a fost aprobat în Guvern, să se formeze acest grup de lucru din miniștrii de resort, pe lângă faptul că trebuia sau nu trebuia să fie acest jalon la Ministerul Muncii nici nu mai contează, cei care au în coordonare aceste legi sunt Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Justiției.

Noi o să fim integratori aici, însă acest raport trebuie clar discutat cu fiecare minister în parte și de aici decizia coaliției să se lărgească acel grup de lucru format în decembrie 2021 și cu ministerele Afacerilor Interne și Apărării Naționale”, a explicat, marți, ministrul Muncii.