În cadrul coaliţiei de guvernare s-a convenit prelungirea subvenţionării preţului la pompă până la sfârşitul anului atât pentru motorină cât şi pentru benzină. Este vorba despre măsura de compensare cu 50 de bani pentru pentru fiecare litru stabilită în vară și care ar trebui să se aplice până la sfârșitul acestei luni.

Măsura urmează să se prelungească până la finalul anului

Premierul Nicolae Ciucă a cerut săptămâna trecută Ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor să elaboreze actul normativ pentru compensarea preţului la carburant, astfel încât acesta să poată fi adoptat în şedinţa de guvern din această săptămână.

„Am desfăşurat mai multe activităţi de analiză atât la nivelul Guvernului, cât şi la nivelul coaliţiei, unde au reieşit o serie întreagă de demersuri pe care trebuie să le asigurăm că vor fi îndeplinite la nivelul Executivului. (…) Au fost discutate măsurile pe care le vom adopta la nivelul Guvernului în ceea ce priveşte compensarea preţului la carburant. Rog Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor ca în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare să putem să adoptăm actul normativ”, a spus prim-ministrul, miercurea trecută, în debutul şedinţei de Guvern.

Amintim că, beneficiari sunt clienţii finali, persoane fizice şi juridice, care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu. Reducerea a fost introdusă începând cu 1 iulie, ora 00:00, pentru o perioada de trei luni. Astfel, pentru un plin de 50 de litri, şoferii plătesc mai puţin cu 25 de lei.

Cu cât s-au scumpit benzina și motorina de la începutul anului

Aplicarea reducerii de 50 de bani/litru, începând cu 1 iulie, de către toţi marii distribuitori, face ca preţurile medii reale din data de 2 septembrie, faţă de cele de la 1 ianuarie 2022, să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină şi cu 37% mai mari pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenţei.

De asemenea, de la 1 iulie 2022, odată cu intrarea în vigoare a OUG 106/2022, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată de toţi distribuitorii, preţul mediu al benzinei a scăzut cu 76 de bani/litru, în timp ce preţul mediu al motorinei a fost mai mic cu 35 de bani/litru.

În ceea ce priveşte comparaţia cu preţurile din UE, conform datelor furnizate de publicaţia Oil Bulletin a Comisiei Europene, preţurile medii ale benzinei din România au fost constant sub media UE.

În ceea ce priveşte motorina, situaţia a fost similară în cea mai mare parte a ultimelor 13 luni, cu excepţia câtorva momente (mai, iulie, august 2022), când preţul mediu al motorinei din România a fost la acelaşi nivel cu sau chiar puţin peste preţul mediu din UE.

Amendă pentru cei care revând benzina și motorina la preț redus

De menționat este faptul că benzina și motorina cumpărată la preț redus nu poate fi revândută. Revânzarea lor poate fi sancționată cu amenzi ce ajung până la 11.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și până la 500.000 de lei, în cazul firmelor.

Măsura privind prelungirea compensării prețului carburanților ar urma să fie adoptată în această săptămână.