Ministrul de externe al Rusiei și ambasadorul rus în Statele Unite au semnalat că dezastrul Moscovei din Ucraina ar putea duce la un atac nuclear. Susținând că Rusia își pregătește armele și avertizând asupra unui risc „serios” de escaladare nucleară, cei doi responsabili ruși au scos din joben cea mai teribilă amenințare.

Însuși Vladimir Putin a remarcat că are arme pe care oponenții săi nu le au și că „le va folosi, dacă va fi nevoie”.

De asemenea, șeful CIA, William Burns, a avertizat cu privire la posibilitatea ca Putin să recurgă la o armă nucleară tactică, chiar dacă nu există „dovezi practice” care să sugereze că iminența unui astfel de gest.

Cu toate acestea, ar trebui să fim pregătiți: fostul secretar de stat Henry Kissinger a susținut că ar trebui să luăm în considerare amenințarea Rusiei, subliniază New York Times.

Prin invadarea Ucrainei, Putin a demonstrat deja că e capabil de decizii ilogice

Ziarul amintește că administrația Biden nu s-a lăsat momită de retorica lui Putin. În 2012, s-a observat că Rusia a fost cel mai mare adversar geopolitic al Statelor Unite și, în mod clar, rămâne o sursă de mare îngrijorare atât pentru republicani, cât și pentru democrați.

Având în vedere amploarea consecințelor unui atac nuclear, opțiunile merită analizate atât de către liderii SUA, cât și de cetățenii americani.

Potrivit NY Times, prin invadarea Ucrainei, Putin a demonstrat deja că este capabil de decizii ilogice. Dacă va pierde în Ucraina, nu doar că nu va reuși să-și atingă ambiția vieții, de a inversa ceea ce consideră a fi „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX – prăbușirea URSS – dar va slăbi definitiv puterea Rusiei, dând în schimb mai multă forță adversarilor.

Devorați de puteri nucleare nesăbuite și autoritare

Unii susțin că, pentru a evita iritarea Rusiei și a scoate din ecuație perspectiva unui posibil atac nuclear rusesc, SUA ar trebui să împiedice Ucraina să distrugă armata rusă. Dar, subliniază NYT, acest lucru ar fi de neconceput pentru că națiunile libere trebuie să continue să sprijine apărarea curajoasă a țării de către ucraineni.

Dacă Vladimir Putin, sau orice altă putere nucleară, poate invada și subjuga cu impunitate o țară, atunci Ucraina ar fi doar prima pe lista unor astfel de cuceriri. În mod inevitabil, prietenii și aliații SUA ar fi devorați de puterile nucleare nesăbuite și autoritare, modificând drastic ordinea mondială.

”Sunteți cu noi sau sunteți cu Rusia. Nu puteți fi și cu unii și cu alții!”

De aceea, scrie NYT, ar trebui ca Ucrainei să i se ofere în continuare tot sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra și a câștiga. Succesele sale militare l-ar putea obliga pe Putin să părăsească Ucraina sau să accepte o încetare a focului. Controlul pe care îl are asupra presei ruse i-ar permite, probabil, să transforme o înfrângere într-o mare victorie.

Dar dacă un președinte Putin încolțit și delirant ar folosi, în schimb, o armă nucleară – fie printr-o lovitură tactică, fie prin transformarea în armă a uneia dintre centralele nucleare ale Ucrainei, America ar putea avea mai multe opțiuni.

Unii ar înclina balanța pentru un răspuns nuclear. Dar există o gamă largă de opțiuni și nu trebuie să se excludă reciproc. De exemplu, NATO s-ar putea implica în Ucraina. Mai mult, am putea confrunta China și orice altă națiune care face o alegere asemănătoare, după modelul impus de George W. Bush după 11 septembrie: ”Sunteți cu noi sau sunteți cu Rusia. Nu puteți fi și cu unii și cu alții!”