Nici restul lumii occidentale n-a mai privit cu ochi buni lagărul socialist, cel ce mereu încerca să se extindă în dauna vecinilor. Bunurile industriale au început să nu mai fie căutate și fabricile gigantice ale sistemului totalitar au început să sufere pierderi financiare deosebite. Erau necesare măsuri de urgență pentru ținerea lor în viață din motive ideologice și strategice.

Autoritățile au început să caute soluții și s-a făcut apel la o mină inepuizabilă de resurse: agricultura. Regimul de la București a început să forțeze exporturile pentru a face rost de valută pentru acoperirea pierderilor industriale și pentru a mai cumpăra tehnologia permisă de străini. Au plecat peste granițe în anul 1981 1.594.600 t de cereale și 206.300 t de carne și produse din carne de cea mai bună calitate. Legumele sunt fundamentale în alimentație și au fost exportate 168.700 t, dar erau adăugate și 70.500 t de conserve. Desertul era asigurat de 45.700 t de fructe proaspete și de 82.900 t de conserve. 

Propaganda și Bucureștiul

Acestea sunt numai câteva exemple despre ceea ce era luat de la gura românului pentru a se asigura fericirea străinilor capitaliști pe valută. Exploatarea era făcută de regimul comunist mai rău decât pe vremea regimului burghezo – moșieresc, ceea ce se recunoștea în discuțiile secrete încă de pe vremea lui Dej.

Autoritățile de la București au fost în mod evident trecute pe o listă neagră alături de cele sovietice pentru agresiunile comise și poporul muncitor a ajuns la sapă de lemn. Magazinele cu rafturi goale și cozile lungi pentru orice erau consecințele experimentelor politice și militare făcute de conducerile obsedate numai de revoluția mondială, de cucerirea întregii planete în numele unei ideologii ce nu avea ceva în comun cu fericirea oamenilor. Utopia a condamnat la pieire sute de mii de români, morți pentru că au mâncat prost, n-au avut medicamente sau n-au avut acces la tratamentele medicale obișnuite. 

Munca aparatului de propagandă se vede și astăzi și mulți sunt cei ce cred că autoritățile de la București din perioada comunistă au făcut ceva pentru popor.