Componenta de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie. Acest lucru s-a datorat aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate. Detalii pe acest subiect au fost oferite de Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

„De asemenea, anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, a arătat Adrian Codirlașu.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Această situație s-a datorat evoluției divergente ale celor două componente ale indicatorului.

Cursul de schimb EUR/RON va înregistra o depreciere puternică

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflației.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Prețurile pe piața imobiliară vor crește în marile orașe

Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

În același timp, 73,9% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe că fiind supraevaluate. Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3%.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.