Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie. Separat, Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a rămas nemodificată la 11,5% în luna noiembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut uşor până la 10% de la 10,1% în luna octombrie.

Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflaţiei în luna decembrie au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 6,3%, mult peste reducerea de 2,6% înregistrată în noiembrie. În schimb, preţurile la alimente procesate, ţigări şi băuturi care au rămas stabile. Singurele majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au înregistrat o creştere anuală de 1,2%.

Scăderea inflaţiei în teritoriul negativ creşte presiunile asupra preşedintelui Băncii Central Europene, Mario Draghi, pentru ca acesta să introducă măsuri suplimentare. Săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că BCE este gata să răspundă la riscul unei spirale deflaţioniste. Următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 22 ianuarie.

În luna noiembrie 2014, România a fost, pentru a treia lună consecutivă, ţara cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,5%) în condiţiile în care în UE rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 0,5% în luna octombrie până la 0,4% în luna noiembrie, iar în zona euro a scăzut de la 0,4% la 0,3%. (Sursa: Agerpres)