Inflaţia din zona euro a încetinit la început de an. A ajuns la cel mai scăzut nivel din luna mai

Datele publicate miercuri, 1 februarie, de Eurostat arată că preţurile de consum au crescut cu o rată anuală de 8,5% în ianuarie, încetinind de la 9,2% în decembrie.

Chiar și așa, inflaţia de bază, care exclude variaţiile preţurilor la alimente şi energie şi este considerată o măsură mai bună a inflaţiei subiacente, a rămas neschimbată la un nivel maxim istoric de 5,2%.

Inflaţia globală încetineşte în majoritatea ţărilor avansate

Cifra principală a fost mai mică decât previziunile de 9% ale economiştilor şi mult sub nivelul record de 10,6% atins până în octombrie.

În timp ce scăderea ratei principale va fi bine primită de factorii de decizie politică de la Banca Centrală Europeană, este puţin probabil ca oficialii să fie descurajaţi să continue să majoreze costurile de împrumut din cauza nivelului ridicat al inflaţiei de bază.

Un economist spune că BCE va trebui să vadă mult mai multe dovezi ale răcirii presiunilor asupra preţurilor

În opinia lui, Paul Hollingsworth, economist şef la BNP Paribas Markets 360, o ramură de cercetare a băncii, Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să vadă mult mai multe dovezi ale răcirii presiunilor asupra preţurilor înainte de a se gândi serios să încetinească ritmul de majorare.

„BCE va trebui să vadă mult mai multe dovezi ale răcirii presiunilor asupra preţurilor înainte de a se gândi serios să încetinească şi mai mult ritmul de majorare”, a declarat Paul Hollingsworth, economist şef la BNP Paribas Markets 360.

Se anticipează în general că BCE va majora rata dobânzii la depozite cu 50 de puncte de bază, până la 2,5%. Rata a crescut de la minus 0,5% în iunie, în condiţiile în care oficialii încearcă să combată inflaţia.

Inflaţia globală încetineşte în majoritatea ţărilor avansate, inclusiv în SUA şi Marea Britanie, reflectând reducerea costurilor globale ale energiei.

Cu toate acestea, măsurile inflaţiei subiacente rămân o preocupare pentru factorii de decizie politică. Rezerva Federală a SUA va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în cursul zilei de astăzi, în timp ce Banca Angliei va majora probabil rata sa de referinţă cu 50 de puncte de bază.