Este vorba despre o mișcare foarte rară pentru o bancă centrală. În mod normal, băncile centrale care doresc să stimuleze economiile și vor să alimenteze un pic de inflație păstrează rata dobânzii nominale la puțin peste zero – 0,25% sau 0,5%. Fiind cotată la puțin peste zero, mai există o armă de apărare, dar într-o formă de o reducere a dobânzii la zero, în acest caz lucrurile devin periculoase.

Dar în Suedia orice temere a fost abandonată. Odata ce dobânda a ajuns la zero, Banca centrala suedeză privește acum spre teritoriul negativ al ratei dobânzii ca fiind următorul pas – o situație pe care totuși majoritatea finanțiștilor o aud deocamdată doar în teorie. Și Banca Centrală Europeană a început flirteze cu acest gen de politică monetară încă din luna iunie.

Suedia nu se află în zona euro, dar la fel ca restul țărilor care au adoptat moneda europeană, s-a împotmolit într-un scenariu de inflație scăzută și deflație. Cele mai recente date privind inflația pentru luna septembrie arată că s-a înregistrat o scădere de 0,4% a prețurilor față de aceeași lună a anului trecut.

Ca și Bănca Centrală Europeană, Riksbank a încercat să scadă rata dobânzii pentru a sprijini măsurile de revigorare a economiei Suediei.