Noua propunere vine în contextul în care anumiți bugetari primesc concediu de odihnă doar pentru funcția de bază, iar pentru cealaltă funcție își pot lua doar concediu fără plată.

Profesorii, medicii și asistenții sociali care cumulează două funcții vor putea să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori, prevede acest proiect de act normativ al Ministerului Muncii.

Acesta a fost lansat vineri în dezbatere publică și, ca să se aplice, trebuie doar să fie adoptat de Executiv. Autoritățile susţin că astfel vor să elimine o discriminare legislativă dintre salariații din mediul bugetar și salariații din mediul privat referitoare la acordarea concediului de odihnă. Mai precis, dacă cumulează două funcții, și bugetarii vor putea să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori.

Concret, această prevedere urmează să dispară, astfel încât bugetarii să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori. Adică exact așa cum se întâmplă deja în cazul salariaților din mediul privat, scrie avocat.net.

„În acest fel se elimină discriminarea salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare față de salariații din mediul privat, în ceea ce privește drepturile și obligațiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de muncă”, explică inițiatorii proiectului de HG în nota de fundamentare aferentă.

În prezent, Legea salarizării bugetare din 2017 prevede că cumulul de funcții este posibil, în esență, pentru profesori, medici și asistenți sociali.

„În cazuri excepționale, posturile vacante și temporar vacante aferente funcțiilor didactice, funcțiilor de specialitate medico-sanitară și asistență socială și funcțiilor de specialitate artistică pot fi ocupate și prin cumul de funcții de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de funcții și a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante”, scrie în actul normativ.