În anul 2009, la nivel mondial, industria farmaceutică investea 15.9% din totalul bugetului acestui sector, surclasând investițiile din domeniul IT, de 9.9%, respectiv 8.7% din buget în software și servicii informatice, hardware si echipament. Locul 4 este ocupat tot de industria cercetării și dezvoltării farmaceutice, cu 6.2% investiții în echipamente și servicii de sănătate. Cel mai putin investesc în cercetare și dezvoltare producatorii de petrol și gaze naturale, 0.4%.
Aproximativ 27 de miliarde de euro sunt investiți anual în cercetare și dezvoltare în industria farmaceutică, în care lucrează peste 600.000 de angajați.

Chiar dacă în anul 2010, la nivel european s-a înregistrat o ușoară scădere (440 milioane de Euro) față de anul 2009, în ceea ce privește valoarea investițiilor în cercetare și dezvoltare în domeniul farmaceutic, industria aceasta rămâne în continuare un investitor important față de celelalte industrii.
România, la coada clasamentului
În anul 2008, România se afla pe ultimele locuri în Europa la valoarea investițiilor în cercetare și dezvoltare de medicamente, cu 30 milioane de euro. Doar Cipru investea mai puțin decâț România la acest capitol, 14 milioane Euro, însă acest stat are puțin peste un milion de locuitori. În topul țărilor cu cele mai mari investiții se aflau: Germania, Franța și Marea Britanie care alocau anual sume de peste 4 miliarde Euro.

"Este adevărat, impactul economic s-a resimțit și asupra industriei farmaceutice. Investițiile în cercetare și dezvoltare s-au lovit de foarte multe provocări în ultimii ani. Industria își dorește să mențina investițiile în cercetare, deși numărul noilor molecule scade și implicit descoperirile sunt din ce în ce mai scumpe", a precizat Cristian Luțan, director executiv adjunct al APPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente), asociație membră a EFPIA.