Industria din Germania trece printr-o perioadă dificilă. Prognozele au fost revizuite în scădere

Industria din Germania se confruntă cu un an dificil, pe fondul restricțiilor din China și a războiului din Ucraina, ceea ce duce la probleme și mai mari pentru lanțurile de aprovizionare.

Pe acest fond, două asociații germane importante au fost nevoite să revizuiască în scădere previziunile pe care le aveau. Așadar, asociația de inginerie VDMA a scăzut la 1% perspectiva avansului de producție a utilajelor și echipamentelor industriale ”Made in Germany”. Decizia a venit după ce perspectiva mai scăzut încă o dată în urmă cu două luni. Atunci ea a ajuns de la 7% la 4%.

Asta în timp ce anul trecut, producția industrială a Germaniei a crescut cu 6,4 procente.

Se așteptă o creștere a exporturilor de doar 2,5%

Asociația Federală a Industriei Germane (BDI) arată că se așteptă la o creștere a exporturilor de 2,5% în acest an, asta după ce la începutul acestui an a fost prevăzută o creștere de 4 procente.

Multe dintre aceste companii spun că au multe comenzi anterioare pe care nu au reușit să le îndeplinească. În acest timp, un studiu Ifo a scos la iveală că 77,2% dintre companii întâmpină probleme legate de perturbările din lanțurile de aprovizionare, scrie Reuters.

De asemenea, companiile se mai plâng și de faptul că materialele prime și produsele intermediare se găsesc cu mare dificultate.

Karl Haeusgen, președintele VDMA, a declarat că 80% dintre companii îşi descriau perspectivele de afaceri în Rusia ca bune sau satisfăcătoare, asta înainte ca țara să invadeze Ucraina.

În prezent, 75% se aşteaptă la o deteriorare în următoarele şase luni sau se gândesc să părăsească această piaţă.

Inflația din Germania ar urma să ajungă la 7% în 2022

Rata inflației din Germania în 2022 va fi mai mult decât dublă față de cea de anul trecut, de 3,1%, în condițiile în care prețurile deja ridicate la energie și alimente sunt împinse în sus de războiul din Ucraina, a declarat marți Camera de Comerț și Industrie a țării (DIHK).

DIHK a declarat că se așteaptă acum ca rata inflației să atingă 7%, după ce inițial a prognozat o creștere de 3,5% în previziunile sale din februarie.

Ministerul german al Economiei a declarat în aprilie că estimează o rată a inflației de 6,1% în 2022 și de 2,8% anul viitor, invocând efectele prețurilor la energie în cea mai mare economie a Europei.

Aproape 40% din cele aproximativ 25.000 de companii intervievate intenționează să transfere costurile mai mari către clienți, a precizat DIHK. În special, mai mult de fiecare a doua companie din industrie și comerț a declarat că intenționează să transfere majorările de costuri.